AXFOOD
FORTSATT MARGINALÖKNING I KORTEN 3 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2019-10-22 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dagligvarubolaget Axfood väntas ha gynnats av en fortsatt matprisinflation i marknaden, som under det tredje kvartalet lett till att bolagets jämförbara försäljning ökat i en snabbare takt än kostnaderna och lyft resultatet.

Det skriver Kepler Cheuvreux i en analys inför Axfoods rapport för det tredje kvartalet.

Analyshuset påpekar dock att aktien har stigit rejält de senaste månaderna, och är upp 36 procent hittills i år, i takt med sjunkande räntor och en höjd sektorvärdering.

"Axfood är sannerligen ett säkert kort operationellt, men värderingen är ansträngd", skriver Kepler Cheuvreux.

Enligt Infront Datas sammanställning av tre analytikers prognoser väntas Axfoods nettoförsäljning ha ökat närmare 7 procent till 12,9 miljarder kronor.

Rörelseresultatet spås ha ökat till 697 miljoner kronor (620) och marginalen väntas ha förbättrats till 5,4 procent (5,1) under kvartalet.

Lågpriskedjan Willys väntas kunna öka rörelsemarginalen till 6,0 procent (5,7) medan Hemköps marginal däremot spås minska till 3,3 procent (3,6), enligt Infront Datas estimat.

I samband med Axfoods halvårsrapport uppgav vd Klas Balkow att bolaget inte hade fått önskad utväxling på satsningarna som gjorts i de egenägda Hemköp-butikerna.

"Jag skulle ha velat se mer effekt i like-for-like (jämförbar, reds anm) tillväxt i Hemköp, men den effekten kommer säkert framöver", sade Klas Balkow i juli.

Axfoods rapport väntas torsdagen den 24 oktober klockan 7.00. En rapportkonferens inleds klockan 9.00 samma dag.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Axfood - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -