NORDEN
MAERSK RUSADE, TOMRA BÄTTRE ÄN VÄNTAT, VINX30 +1,3% (Direkt)

2019-10-21 17:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna handlades uppåt på måndagen sedan rapportperiodens inledande delårsbesked bidragit med ökad framtidstro.

Samlingsindexet Vinx 30 var upp 1,3 procent till nivån 957.

I Oslo avancerade OBX-indexet 0,8 procent till nivån 828.

Tomra, som tillverkar automater för återvinning av dryckesförpackningar, levererade en kvartalsrapport som blev väl mottagen av marknaden och aktien steg cirka 8 procent. Aktien som lidit av stor osäkerhet gällande orderingången i sorteringsverksamheten gynnades speciellt av att kunna presentera förbättringar trots pågående handelsturbulens.

"Det positiva nu är att orderingången i sorteringsverksamheten är på väg tillbaka och då borde marginalerna också kunna stiga", sade Knut Erik Løvstad, vid Kepler Cheuvreux, till TDN Direkt.

Kemibolaget Yara gick i motsatt riktning och tappade 2,8 procent. Investerare tycks fortfarande agera ut fredagens rapport för tredje kvartalet, som visat på ett resultat långt under förväntan.

I Köpenhamn steg OMXC25-indexet 0,8 procent till 1.029.

Logistikbolaget Maersk avancerade 7,8 procent efter att bolaget höjt sin vinstprognos för helåret 2019. Maersk räknar med att ebitda-resultatet kommer hamna i intervallet 5,4-5,8 miljarder dollar, vilket kan sättas i relation till den tidigare prognosen på 5 miljarder dollar. För det tredje kvartalet, vars delårsrapport publiceras den 15 november, beräknar Maersk att intäkterna kommer landa på cirka 10 miljarder dollar med ett ebitda-resultat på 1,65 miljarder.

I Helsingfors steg OMXH25-indexet 0,9 procent till 4.102. I Finland var det tätt mellan verkstadsbolagen i toppen, med gruvutrustningsbolaget Outotec som vinnare vid 4,8 procent upp.A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Metso Outotec Oyj - I dag

{point.key}

Tomra Systems - I dag

{point.key}

Yara International - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -