BÖRSEN
RAPPORTER OCH REKOMMENDATIONER GAV STÖD, OMXS30 +1,6% (Direkt)

2019-10-21 17:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg på måndagen med draghjälp från såväl bolag som rapporterade i fredags som dagens rapportvinnare Atlas Copco. Industri och verkstadssektorerna tillhörde vinnarna medan fastighetsbolagen gick i motsatt riktning efter rapporter som skapat oro med negativ nettouthyrning.

Vid stängning var OMXS30 upp 1,6 procent till nivån 1.724. Aktier för drygt 23 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. Vid samma tidpunkt var CAC40 i Paris och DAX i Frankfurt upp 0,4 respektive 0,9 procent, medan FTSE100 i London avvaktade strax över oförändrade nivåer i väntan på nästa avsnitt i brexitföljetången.

Bland storbolagen på OMXS30 steg Atlas Copcos A-aktie 9,4 procent efter en kvartalsrapport som var klart bättre än väntat. Förutom ett starkt rörelseresultat var orderingången 8 procent högre än förhandstipsen. Särskilt affärsområdet Vakuumteknik överraskade på uppsidan, både beträffande marginaler och orderingång, noterade Deutsche Bank i en kommentar till rapporten.

En bit nedanför trängdes en rad industrinära bolag anförda av Hexagon som avancerade 4 procent. Sandvik som har fått höjda rekommendationer och riktkurser från flera analyshus efter fredagens rapport var upp 3,9 procent för dagen. Högt upp placerade sig även SKF, upp 3 procent, samt ABB som steg 2,2 procent. ABB och SKF rapporterar på tisdag och onsdag.

Aktiemarknaden tycktes uppskatta att regeringen satt ner foten och begärt en extrastämma i Telia för att välja en ny ordförande, där Lars-Johan Jarnheimer föreslås ta över efter Marie Erling. Telia-aktien var en av få defensiva aktier i toppskiktet på OMXS30 med en uppgång på 2 procent.

I motsatt riktning gick Assa Abloy som var ner 1,7 procent. Därmed har aktien tappat mycket av fredagens uppgång som följde på kvartalsrapporten. Pareto Securities har efter rapporten sänkt sin rekommendation till sälj från behåll, "för att återspegla lägre efterfrågan och relativt hög värdering".

Flera fastighetsbolag fanns bland måndagens förlorare sedan Fabege rapporterat en negativ nettouthyrning i tredje kvartalet. Därmed anslöt sig Fabege till Castellum och Atrium Ljungberg som rapporterade negativ nettouthyrning i fredags. Fabege backade 8,5 procent, Castellum 4,9 procent och Atrium Ljungberg 4 procent. Men listan av fallande fastighetsaktier var längre än så med relativt stora nedgångar för såväl Kungsleden som Klövern och Hemfosa.

SAS bekräftade tidigare medieuppgifter om att flygbolaget vunnit ett avtal med det norska försvaret, med ett totalvärde på cirka 1 miljard norska kronor (cirka 1,05 miljarder svenska kronor) fördelat över fyra år. Avtalet har under de senaste tolv åren innehafts av SAS-konkurrenten Norwegian. Aktien steg 2,8 procent.

En av flera rapportvinnare i fredags, Holmen, vandrade också vidare uppåt och steg 5,2 procent till 277:60 kronor. Skogsbolaget har fått en höjd riktkurs av ABG Sundal Collier till 300 kronor från 260, medan köprekommendationen upprepas. Nordea har gått åt motsatt håll och sänkt rekommendationen för Holmen till behåll från köp.

Graf: Storbolagsindexet OMXS30 måndagen den 21 oktober

image

Bildkälla: InfrontABB Ltd - I dag

{point.key}

ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

Atlas Copco A - I dag

{point.key}

Atrium Ljungberg B - I dag

{point.key}

Castellum - I dag

{point.key}

Fabege - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Holmen A - I dag

{point.key}

Klövern A - I dag

{point.key}

Kungsleden - I dag

{point.key}

Norwegian Air Shuttle - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -