VOLVO
VÄL RUSTAT FÖR NEDGÅNG, MEN NU UPP TILL BEVIS - VD (Direkt)

2019-10-18 11:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Volvo har varit tidigt ute med att anpassa produktionen till en avmattning på lastbils- och anläggningsmarknaderna. Bolaget känner sig väl förberett för en väntad nedgång med en ökad flexibilitet, men nu är det upp till bevis.

Det säger bolagets vd Martin Lundstedt till Nyhetsbyrån Direkt i samband med fredagens presskonferens.

Volvo har effektiviserat verksamheten för att kunna uppvisa en rörelsemarginal på över 10 procent mätt över en konjunkturcykel.

Kommer ni att kunna göra det nu när avmattningen kommer?

"Nu är det upp till oss att bevisa att vi är ett bättre bolag när det gäller att vara flexibelt för svängningarna i marknaden", säger han.

Redan i slutet av andra kvartalet och under det tredje kvartalet har Volvo gjort produktionssänkningar i marknaden för att anpassa sig till en lägre orderingång.

Behöver ni göra mer?

"Det får vi se."

Ordernedgången det tredje kvartalet uppgick till 81 procent i Nordamerika och till 20 procent i Europa, vilket var stora tal.

Samtidigt uppgav Martin Lundstedt att orderingången i början av oktober däremot har varit "ganska bra" i Europa såväl som i Nordamerika, vilket har lett till att bolaget fått utöka produktionen till viss del.

Att bolaget har behövt göra det indikerar att produktionen ligger bra i balans, menar Volvochefen.

"Huvudbudskapet i det här är att vår allra bästa bedömning är att Europa kommer hamna på 275.000 fordon nästa år och Nordamerika på 240.000 fordon. Det är siffror som är ungefära, men som fortfarande är på en stark nivå. Det gäller för oss att ha en bra följsamhet in i detta och det känner vi nu att vi har", säger han.

Vad är det största hotet nu framöver?

"Det är klart att det handlar om vilken sättning i marknaden det blir. Det vi kan göra är att ligga nära marknaden och vidta tidiga åtgärder, vilket vi har gjort", säger han.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -