SANDVIK
UTÖKADE NEDSKÄRNINGAR JÄMNT MELLAN AFFÄRSOMRÅDENA - VD (Direkt)

2019-10-18 12:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De utökade besparingsåtgärder på 500 personer till totalt 2.500 personer som Sandvik meddelade i sin delårsrapport för det tredje kvartalet är relativt jämnt fördelade mellan företagets tre affärsområden.

Det sade Sandviks vd Björn Rosengren till reportrar efter fredagens delårsrapport.

Det är inget affärsområde som sticker ut, sade han.

"Den här nivån är ungefär som jag hade förväntat mig. Den är rätt för att kunna säkerställa ett starkt och lönsamt Sandvik i framtiden", tillade Björn Rosengren.

Hur sparpaketet slår mot Sandviks svenska medarbetare har koncernchefen svårt att kommentera.

"Det här är spritt över hela världen. Vi har 45.000 medarbetare globalt och det här gäller 2.500 personer. En del ligger i Sverige och en del ligger utomlands. Vi har 20 divisioner som själva har beslutat vad de ska göra", sade Björn Rosengren.

Sandvik har genom fredagens presenterade engångsposter tagit alla kostnaderna hänförliga till besparingarna, enligt Sandvik-chefen. Analytikerna hade räknat med att en del av kostnaderna snarare skulle hamna i det fjärde kvartalet. Samtidigt blev engångskostnaderna större än väntat.

"Vi valde att ta kostnaderna nu en gång för alltid och sedan är det över. Vi kommer inte att se något mer av det, utan kostnaderna är tagna fullt ut. Vi bedömer att 1,7 miljarder kronor i besparingar successivt kommer att trilla in", sade Björn Rosengren angående beskedet att besparingsmålet utökas från 1,4 till 1,7 miljarder kronor.

Sandvik bokförde kostnader om 1,6 miljarder för sparåtgärder i det tredje kvartalet. Bolaget flaggade i somras för åtgärdskostnader om 1,2 miljarder under det andra halvåret, varav större delen skulle hamna i det tredje kvartalet. Analytikerna hade räknat med att 841 miljoner kronor skulle belasta tredje kvartalet i detta hänseende, enligt Infront Data.

Det gjorde att Sandviks resultat på de sista raderna i resultaträkningen ser svagare ut än väntat, medan det justerade rörelseresultatet däremot överraskade på uppsidan.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -