RYSSLAND
GRYNINGSRÄD MOT SVENSKBEKANTE OLIGARKEN DERIPASKA (Direkt)

2019-10-18 13:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska utredare har genomfört en gryningsräd mot den ryske oligarken Oleg Deripaska, som via aluminiumgiganten Rusal äger svenska Kubal, ett aluminiumverk utanför Sundsvall. Uppgifterna framgår av dokument som lämnats in till en domstol i London, där fastighetsbolaget Terra är registrerat, skriver Bloomberg News.

Exakt vad utredningen mot Oleg Deripaska, en av de mest prominenta oligarkerna i president Vladimir Putin innersta krets, och fastighetsbolaget Terra ska grunda sig är oklart. Något som står klart är dock att det grundar sig i den så kallade Mueller-rapporten.

Den amerikanske specialåklagaren Robert Mueller, tidigare generaldirektör för USA:s federala polis FBI, utredde anklagelser mot president Donald Trumps och hans närmaste mäns påstådda samröre med ryska politiker och Kremlnära affärsmän.

Dokumenten visar att det rör sig om misstänkt penningtvätt och olika typer av bedrägerier och skattebrott genom Terra, ett fastighetsbolag som i slutet på förra året överläts av Oleg Deripaska till en kusin.

Oligarken har tidigare tvingats överlämna delar av makten i Rusal i kompensation mot att amerikanska sanktioner mot bolaget skulle släppas. Rusals aktiekurs kollapsade när amerikanska regeringen införde sanktionerna.

Den nu avslutade Muellerutredningen kom fram till att det inte gick att utesluta att USA:s president begått brottsliga gärningar i kontakter med landets arvfiende i öst. Flera av hans närmaste män har dömts, bland annat den förre kampanjordföranden Paul Manafort och Trumplobbyisten Rick Gates.

Paul Manafort, som nu sitter bakom galler dömd för bedrägeri, och Rick Gates har dokumenterade skulder till Oleg Deripaska. Trion föll i onåd efter att en ukrainsk telekomaffär gått snett år 2008, vilket resulterade i stora anspråk från oligarken mot de två amerikanska Trumpsekondanterna och Ukrainalobbyisterna.

Rick Gates väntar fortfarande på straffdom.

Även Michael Flynn, Trumpadministrationens före detta säkerhetsrådgivare, och presidentens personlige advokat, Michael Cohen, har dömts efter uppgifter som framkommit i Muellerutredningen.

Michael Flynn erkände att han ljugit under FBI-förhör om samtal han fört i hemlighet med Rysslands ambassadör Sergej Kislijak. Michael Flynn hade förutom hemliga kontakter med den ryske ambassadören också kopplingar till Turkiet, som föranledde att justitiedepartementet och FBI misstänkte att han var en agent för främmande makt. Hans straffdom väntar i mitten av december.

Advokat Michael Cohen har dömts till fängelse för att ha ljugit för utredare och begått åtta fall av bedrägeri, bland annat gällande finansiering av Trumpkampanjen, betalningar av munkavlemutor till en porraktris som hävdat att hon haft en affär med presidentkandidat Donald Trump samt relaterat till påtryckningsaktioner runt ett bygge av Trump Tower i Ryssland.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -