RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÖRELSER I PUNDET INFÖR OMRÖSTNING LÖRDAG (Direkt)

2019-10-18 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor steg på fredagen med brittiska, och svenska, räntor upp lite mer än övriga samtidigt som pundets nettorörelser var små.

Vid svensk stängning var den brittiska tioårsräntan upp 4 punkter till 0,71 procent, medan den tyska steg 2 punkter till -0,38 procent och den svenska stängde 4 punkter högre på -0,10 procent.

Pundet tog tillbaka en försvagning under natten och handlades kring 1:288 mot dollarn, men rörelserna var små jämfört med på torsdagen.

Jeffrey Donaldson, parlamentsledamot för regeringens nordirländska stödparti DUP sade till irländsk radio att de kommer att rösta emot Boris Johnsons brexitavtal i morgon, lördag, "som saker och ting ser ut nu".

Omröstningen i det brittiska underhuset väntas bli mycket jämn.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade vid toppmötets avslutande presskonferens att han inte tycker att Storbritannien ska få ett nytt avtal eller en ny förlängning av EU-medlemskapet om underhuset röstar nej.

Goldman Sachs skrev i ett kundbrev att de håller fast vid sin bedömning om att det blir ett utträde med avtal den 31 oktober.

Banken höjer sin "subjektiva sannolikhet" för detta till 65 procent efter torsdagens besked från tidigare 60 procent, sänker sina odds för "inget avtal" från 15 till 10 procent samt lämnar oddsen oförändrade på 25 procent för att det inte blir någon brexit alls.

"För det första räknar vi med att premiärminister Johnson kommer att utesluta alla utsikter att han kommer att be om en förlängning av artikel 50. Även om Benn Act tvingar honom att göra just detta (om parlamentet skulle avvisa både hans avtal och "inget avtal") räknar vi med att premiärministern inför lördagens omröstning kommer att förstärka tvetydigheten som han skapar runt konsekvenserna om parlamentet återigen avvisar ett framförhandlat brexitavtal."

För det andra räknar de med att Labour kommer att föreslå ett tillägg om en bekräftande folkomröstning om Johnsons avtal, som ställs mot alternativet "stanna kvar" i EU. Detta skulle få parlamentsledamöter som anser att folkomröstningsresultatet från 2016 ska uppfyllas att, trots reservationer, rösta för Johnsons avtal, tror Goldman Sachs.

Amerikanska räntor rörde sig knappt på fredagen, med tioårsräntan 1 punkt ned till 1,75 procent.

Statistik visade att USA:s ledande indikatorer sjönk 0,1 procent i september, efter en reviderad nedgång med 0,2 procent månaden före. Analytiker hade räknat med oförändrat.

Större intresse riktas sannolikt mot ett anförande från vice Fed-chefen Richard Clarida, som ska tala om USA:s ekonomiska utsikter och penningpolitik klockan 17.30.

Som agendan ser ut nu blir talet från Feds andreman sista chansen för centralbanken att påverka marknadens förväntningar inför FOMC-mötet den 29-30 oktober. Ledamöternas tysta period inför mötet inleds på lördag.

Enligt CME:s Fedwatch Tool prisar terminsmarknaden nu in en 85-procentig sannolikhet för att Fed sänker styrräntan på nytt, med 25 punkter, i slutet av oktober.

Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sade på eftermiddagen att han varit en stark tillskyndare av räntesänkningarna i juli och september och att det vore ett misstag om Fed väntade på svaghet bland konsumenterna innan de sänker styrräntan.

Han framhöll att USA inte är immun mot den avmattning i den globala ekonomin som handelsspänningarna orsakat.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:114 mot dollarn, upp från 1:112 samma tid dagen före, medan dollarn var stabil kring 108:5 mot yenen. Enligt valutahandlare fortsätter förväntningar om ny räntesänkning från Fed att tynga dollarn, men samtidigt begränsas nedgången av att den bättre stämningen undergräver yenens status som "säker hamn".

Kronan blev 2 öre starkare till 10:78 mot euron och 4 öre starkare till 9:67 mot dollarn.

Kinesisk statistik under natten visade att Kinas industriproduktion, liksom tidigare i år, växlade upp takten sista månaden i kvartalet, produktionen ökade 5,8 procent i september, upp från 4,4 procent i augusti och över väntade +4,9 procent. Den här gången räckte det dock inte till för att knuffa upp BNP-tillväxten riktigt i linje med förväntningarna: BNP steg 6,0 procent tredje kvartalet jämfört med samma kvartal 2018, under väntade +6,1 procent och den svagaste tillväxttakten sedan början av 1990-talet.

Under perioden januari-september ökade Kinas BNP 6,2 procent jämfört med motsvarande period 2018, vilket innebär att tillväxten ännu håller sig inom det intervall på 6,0 till 6,5 procent som är Pekings tillväxtmål för 2019.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -