EU-TOPPMÖTE
TYSKLAND NU PÅ SVERIGES SIDA I BUDGETSTRID (Direkt)

2019-10-18 15:58

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Tyskland står nu på Sveriges sida när det gäller att hålla ner EU:s långtidsbudget 2021-2027 till 1 procent av BNI.

Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens efter EU-toppmötets slut på fredagen.

Tidigare har fyra mindre EU-länder inlett ett samarbete för att begränsa EU-budgeten till 1 procent: Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike - "de fyra sparsamma".

Nu har alltså Tyskland anslutit sig, om än i mjukare ordalag.

Toppmötets diskussion om långtidsbudgeten visade att EU-länderna står långt ifrån varandra, där nettobetalare och nettomottagare har motsatta intressen.

Läget förändras när den stora nettobetalaren Storbritannien lämnar EU.

En stor majoritet EU-länder vill ha en betydligt större budget än Sverige, och vill dessutom slopa nettobetalarnas rabatter. Det skulle kunna innebära en höjd EU-avgift för Sverige på 15-17 miljarder kronor per år, enligt vissa förslag.

"Men man ska nå enighet i sådana förhandlingar. Nettobetalarna bidrar med en så stor del av budgeten att man inte bara kan titta på antalet länder", påpekade Stefan Löfven.

Sverige, Tyskland och de andra nettobetalarna vill ha någon sorts rabatt, en korrigeringsmekanism, så att skillnaden på inbetalningar och utbetalningar inte blir för stor för ett enskilt land. Sveriges rabatt är delvis kopplad till Storbritanniens rabatt och måste alltså ersättas efter brexit.

Sverige är öppen för olika modeller för hur korrigeringsmekanismen ska se ut, sade Stefan Löfven.

"Vi är inte i skedet att ha förhandlingsförslag. Men vi ska lägga förslag och vi gör det gärna tillsammans med andra länder", sade han och syftade på de andra nettobetalarna.

En tredje viktig aspekt på budgeten är hur pengarna fördelas mellan olika områden. Sverige vill minska utgifterna på jordbruk och regionalstöd och i stället satsa mer på forskning, konkurrenskraft och säkerhet.

Ursprungligen var tanken att EU-länderna skulle göra upp vid toppmötet den 12-13 december, men förseningar är nu att vänta.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade vid sin presskonferens att EU åtminstone måste göra framsteg under Kroatiens tid som EU:s ordförandeland, som är nästa halvår.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -