BÖRSEN
VOLVO VÄNDE UPP, GETINGE RAPPORTVINNARE, OMXS30 +0,9% (Direkt)

2019-10-18 17:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Storbolagens rapporter stod i centrum på fredagen när Stockholmsbörsen steg och summerade veckan till en uppgång på 2,7 procent. Investerarna skakade av sig en initial oro för Volvos vikande orderingång medan Getinge lyfte rejält på sin rapport.

Vid stängning var OMXS30-indexet upp 0,9 procent till 1.698. Aktier för närmare 22 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna gick i motsatt riktning, där Parisbörsens CAC40 var ner 0,6 procent medan DAX i Frankfurt backade 0,2 procent.

Volvo rapporterade en lägre orderingång än väntat för det tredje kvartalet, medan resultatsiffrorna för kvartalet var aningen över förväntan. Volvo har gjort produktionsminskningar och flaggade för ytterligare justeringar.

"Nu är det upp till oss att bevisa att vi är ett bättre bolag när det gäller att vara flexibelt för svängningarna i marknaden", sade vd Martin Lundstedt till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien sjönk inledningsvis, som mest nästan 5 procent, men vände sedan uppåt och vid stängning syntes lastbilskoncernen högt upp på OMSX30 med en uppgång på 2,4 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge blev dagens stora rapportvinnare efter att ha redovisat ett klart högre resultat än vad analytikerna hade räknat med. Med en uppgång på drygt 16 procent är aktien nu upp närmare 97 procent för året.

Låsbolaget Assa Abloy steg 2,6 procent efter att ha redovisat kvartalssiffror som var något bättre än analytikernas snittprognoser, enligt Infront Data. Assas vd Nico Delvaux flaggade dock för mer utmanande marknadsförhållanden.

"Vi lever i en rörlig och skör värld, där en tweet kan ändra på marknadsförhållandena, och det är vår största utmaning", sade Nico Delvaux till Nyhetsbyrån Direkt.

Även verkstadsbolaget Sandvik lämnade en rapport som bjöd på ett bättre rörelseresultat än väntat. Bolaget meddelade även att sparprogrammet utvidgas. Aktien steg 4,6 procent.

Holmens resultat för det tredje kvartalet skapade fest i skogssektorn. Rapporten slog marknadens förväntningar, men den stora nyheten var att bolagets skogsinnehav värderades upp till drygt dubbla det tidiga värdet. Aktien steg 7,9 procent och uppvärderingen drog även med sig SCA, som steg 5,2 procent, och Billerud Korsnäs, som var upp 2,4 procent inför sin rapport på torsdag i nästa vecka.

I fastighetssektorn, som gått starkt under året, syntes inte samma rapportglädje. Castellum backade 2,1 procent efter att ha redovisat negativ nettouthyrning i kvartalet. Atrium Ljungberg redovisade också negativ nettouthyrning och var ner 2,4 procent.

Kommunikationskonsulten Icta har sålt koncernens nuvarande rörelsedrivande verksamhet som drivs under varumärket FFW och kommer att utvärdera framtida verksamhetsalternativ. Styrelsen föreslår att cirka 11:70 kronor per aktie delas ut till ägarna. Aktien steg som mest 112 procent, men var vid stängning upp omkring 73 procent till 12:95 kronor.

Nordic MTF-listade Raytelligence föll omkring 35 procent efter beskedet om att bolaget vill ta in 11 miljoner kronor i en företrädesemission.

Bild: Storbolagsindexet OMXS30 fredagen den 18 okt

Bildkälla: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

Atrium Ljungberg B - I dag

{point.key}

Billerud - I dag

{point.key}

Castellum - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Rolling Optics Holding - I dag

{point.key}

Raytelligence - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Holmen B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -