STORBRIT
DELAVTAL OM BREXIT KLART, UNDERHUSETS STÖD OSÄKERT (Direkt)

2019-10-17 05:32

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU och Storbritannien kom på onsdagskvällen överens om stora delar av ett brexitavtal.

Hur moms skulle behandlas i Nordirland var den stora utestående frågan.

EU-ländernas ambassadörer reste dock frågetecken om den brittiske premiärministern Boris Johnson skulle få tillräckligt med stöd för avtalet i underhuset från sitt eget konservativa parti och nordirländska DUP.

EU-toppmötet torsdag-fredag väntas diskutera brexituppgörelsen.

Det nya utträdesavtalet behåller övervägande delen av det gamla utträdesavtalet, främst medborgares rättigheter, Storbritanniens betalning till EU-budgeten och övergångsperioden fram till slutet av 2020 då status quo råder.

Däremot ersätts nödlösningen (backstop), som ska undvika gränskontroller mellan Irland och Nordirland, med nya arrangemang.

En stor stötesten är hur Nordirland ska kunna tillhöra Storbritanniens tullunion utan att tullkontroller görs mot EU:s tullunion, det vill säga Irland.

Motsägelsen verkar i uppgörelsen lösas med att Nordirland juridiskt deltar i den brittiska tullunionen men i praktiken tillhör EU:s. Nordirländska företag ska kunna begära återbetalning av mellanskillnaden mellan EU:s tulltariffer och Storbritanniens.

För att undvika gränskontroller måste Nordirland anpassa sina regler och standarder efter EU:s så att varor ska kunna röra sig fritt över den irländska gränsen.

Enligt uppgift har de brittiska förhandlarna gått med på att Nordirland ska följa både EU:s tullregler och tillsyn, inklusive falla under EU-domstolens jurisdiktion.

Hur moms ska behandlas är alltså ännu olöst. EU vill att Nordirland ska följa EU:s regler för att undvika momsbedrägerier. Storbritannien vill att Nordirland ska följa brittiska regler.

Överenskommelsen innebär att Nordirlands regionala parlament Stormont ska få rätt att ge sitt godkännande till arrangemanget. Det ska ske i en omröstning med enkel majoritet efter fyra år, och sedan igen fyra år senare.

Om det regionala parlamentet röstar nej till arrangemanget ska man försöka hitta en alternativ lösning under en tvåårig övergångsperiod (cooling-off period).

Dock har Stormont inte fungerat under nästan tre år. Om regionparlamentet inte kan rösta om arrangemanget blir det kvar automatiskt.

När det gäller den framtida relationen har det för EU-sidan varit viktigt att få garantier att Storbritannien inte kommer att bedriva orättvis konkurrens genom att dumpa sina regler för skatter, miljö och arbetsmarknad. Särskilt grannländer som Frankrike och Belgien har varit oroliga.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade till EU-ländernas ambassadörer på onsdagskvällen att Storbritannien har gett sådana garantier för "en jämn spelplan".

Det har varit EU:s villkor för att gå med på ett mer omfattande frihandelsavtal längre fram.

Storbritannien har å sin sida begärt ett frihandelsavtal utan kvoter eller tullar, dock utan att vara en gemensam tullunion. Storbritannien vill kunna förhandla sina egna handelsavtal med omvärlden.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -