ASSA ABLOY
LÄGRE TILLVÄXT, STABIL MARG SPÅS 3KV - ANALYT (OMS) (Direkt)

2019-10-17 05:32

(Omsändning: sändes första gången 15 oktober)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Assa Abloys aktie har slagit Stockholmsbörsens utveckling under det gångna året. Men tuffa jämförelsetal och en inbromsning i den globala konjunkturen gör det svårt för Assa Abloy att fortsätta att överträffa index.

Det framgår av analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför Assa Abloys rapport för det tredje kvartalet som väntas på fredagen den 18 oktober.

Enligt Infront Datas sammanställning av 15 analytikers estimat väntas en organisk tillväxt på 3,2 procent i det tredje kvartalet, att jämföra med 5 procent i samma kvartal föregående år. Samtidigt räknar analytikerna med att rörelsemarginalen kommer att skyddas på nivåer strax över 16 procent, vilket är inom spannet i bolagets finansiella mål.

DNB Markets tror att den mer försiktiga marknadsutsikten och de tuffare jämförelsetalen för tillväxt är reflekterade i konsensus.

"Men, vi tror fortfarande att inbromsningen i tillväxt rättfärdigar en lägre värdering och upprepar vår säljrekommendation", skriver banken i en analys från den 4 oktober. Dock justerades riktkursen upp till 195 kronor (190).

Kepler Cheuvreux är inne på samma linje. Även om det är "relativt säkert" i Assa Abloy inför rapporten, så menar analyshuset precis som DNB, att nedgång för makroindikatorer och minskad organisk tillväxt de kommande kvartalen gör det svårt för aktien att slå index och upprepar rekommendationen behåll med riktkursen 221 kronor.

Från årsskiftet till och med den 14 oktober hade låsjättens aktie stigit nära 35 procent, till strax under 213 kronor. Under samma period var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp drygt 17 procent.

Sett till bolagets geografiska affärsområden ser analytikerna en inbromsning i tillväxt för EMEA, där bland annat minskad nybyggnation väntas tynga omsättningen. I Americas, som tillsammans med EMEA utgör cirka 80 procent av omsättningen, möter bolaget höga tillväxtsiffror där beställningar från samarbetet med Google och Walmart drivit tillväxten sedan förra året.

Även i USA ser nybyggnationen ut att ha bromsat in och i augusti sjönk arkitektindex (AIA), som mäter faktureringsnivån hos amerikanska arkitekter, till 47,2 procent från 50,1 i juli. Indexet är en fingervisning om vilka bygginvesteringar som kommer att ske på den amerikanska marknaden där nybyggnation står för ungefär en tredjedel av Assa Abloys omsättning.

I Asien har Kina varit ett huvudbry för vd Nico Delvaux sedan han övertog rodret i mars 2018 och kort därefter tvingades göra stora nedskrivningar av tillgångar i förvärvade bolag. Sedan dess pågår ett omstruktureringsprogram i landet, som förutom tillväxtproblem även har en rörelsemarginal som är långt under genomsnittet för koncernen. De senaste två kvartalen har dock Kina överraskat marknaden med en högre tillväxt än väntat.

Även om Nico Delvaux har varit försiktig med att tala om en vändning i Kina, så menar bland annat Kepler Cheuvreux att åtminstone en stabilisering har kunnat skönjas under det första halvåret. I Infront Datas sammanställning räknar analytikern med en tillväxt på 2,2 procent för Asien som region, där Kina står för omkring halva av omsättningen.

Rapporten väntas klockan 8.00 fredagen den 18 oktober. En webb-sänd rapportpresentation hålls klocka 9.30.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -