VW
REGERINGAR UPPVAKTAR OM INVESTERING EFTER TURKIETSORTI (Direkt)

2019-10-16 11:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Volkswagen beslut från tisdagen om att lägga planer om en miljardinvestering i en ny produktionsanläggning i Turkiet på is som en konsekvens av landets invasion i Syrien har nu fått närliggande Bulgarien och Rumänien att uppvakta fordonstillverkaren för att få in det aktuella fabrikskontraktet.

Tyska Volkswagens val av turkiska Izmir för etablerandet av en fabrik för tillverkning av Passat- och Skoda Superb-modellerna i en strategiskt viktig region gjordes till förtret för Rumänien och Bulgarien, vars regeringar vädrade morgonluft efter tisdagens besked.

"Vi har initierat nya samtal med Volkswagen", sade Rumäniens ställföreträdande handelsminister Stefan Radu Oprea till tidningen Ziarul Financiar.

Rumänien har inga problem att tillförse arbetskraft och teknisk kompetens, framhävde han vidare. Landet har utgjort jordmån för biltillverkaren Dacia, som nu ägs av franska Peugeot-ägaren PSA.

På onsdagen rapporterade Frankfurter Allgemeine Zeitung att även Bulgarien lagt kraft på att dra åt sig den tyska investeringen. Landets regering ska ha erbjudit sig att dubbla tidigare utlovade subventioner för att göra fabriksbygget möjligt, enligt tidningen.

Orsaken bakom att Volkswagen beslutade sig att sätta Turkietplanen på paus var den "bekymrande" geopolitiska utvecklingen efter invasionen i kurdiskkontrollerade områden i grannlandet Syrien.

Dessutom råder viss oro kring vilken effekt sanktioner från EU och USA kan få mot Turkiet och aktörer i landet. Investeringen uppgår till omkring 1,4 miljarder euro.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -