RÄNTOR/VALUTOR
STORA SLAG I PUNDET PÅ BREXITSIGNALER (Direkt)

2019-10-16 11:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pundet åker jojo på nyhetsflödet om hur det går i de fortsatta förhandlingarna om ett avtal, där det brådskar inför EU-toppmötet torsdag-fredag. Europaräntorna är svagt ned, med lite extra tryck nedåt i brittiska räntor, och Europabörserna står också på svagt minus.

Pundet stärktes på tisdagseftermiddagen 1,4 procent som mest till 1:28-nivån mot dollarn för att därefter ha sjunkit tillbaka till 1:27-nivån under onsdagsförmiddagen.

Samtalen mellan Storbritannien och EU-företrädare drog ut på tiden på tisdagen och ska fortsätta under onsdagen, och det fanns vissa (vaga) signaler om att parterna närmat sig.

Bland annat sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire att det finns en "strimma hopp" att ett avtal kan nås innan den 31 oktober, men att skyddet av den inre marknaden är EU:s "röda linje".

På förmiddagen uppgav däremot en företrädare för den

brittiska regeringen enligt Bloomberg News att de är pessimistisk om chanserna för att få igenom ett brexitavtal, eftersom det nordirländska partiet DUP lägger hinder i vägen för framsteg. EU-källor uppger att Storbritannien måste flytta sin förhandlingsposition för att ett avtal ska vara möjligt.

Michael Hewson på CMC Markets noterade att det inte krävdes mycket av viskningar om ett färdigt avtal för att lyfta pundet och börserna.

"Men självklart kan all denna optimism om ett brexitavtal snabbt komma på skam. Trots allt - hur många gånger har vi inte vandrat den här vägen de senaste tre åren, då samtalen fallit på den gordiska knuten som är Nordirland", sade han i en kommentar enligt Telegraph.

Danske Bank konstaterar att Boris Johnson försöker få med såväl de hårdföra brexitörerna inom ERG och ledamöterna i DUP innan han kommer överens om ett avtal. Men det finns fortsatt hinder i vägen.

"DUP:s röster är fortsatt avgörande men de har fortsatt uppgett att 'avstånd kvarstår' efter att de mött Johnson i går. DUP fortsätter att avvisa en gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien i irländska sjön. Frågan är om Johnsons löften om att ge Nordirland pengar från London, EU och Dublin kan övertala dem", skriver Danske Bank.

Brittiska data på onsdagen visade att KPI-inflationen var oförändrad på 1,7 procent i september, under väntade 1,8 procent. Även producentpriserna kom in något lägre än väntat, men det hamnar lite i skymundan av den allt överhängande brexitfrågan just nu, även för Bank of England.

Euron fick en tillfällig skjuts av uppgifter om att motståndet inom tyska CDU mot finanspolitiska stimulanser vid en nedgång skulle ha mjuknat. Dessa uppgifter har i omgångar gett stöd åt euron, då Tyskland setts som en nyckel för kraven på att finanspolitiken ska kunna understödja penningpolitiken som börjar få ont om utrymme att stimulera mer.

Inflationen i euroområdet sjönk till 0,8 procent i september från 0,9 procent i augusti enligt definitiva data, väntat var en oförändrad nivå. Energipriserna drar ned, och

kärninflationen steg till 1,0 från 0,9 procent, i linje med det preliminära utfallet.

USA-räntorna steg på tisdagen och har sjunkit tillbaka på onsdagen, men nettorörelsen är cirka 4 punkter upp för den tioåriga statsobligationen.

Liksom brexitfrågan har uppfattningen om hur mycket handelssamtalen USA-Kina rört sig framåt sicksackat sedan före helgen.

Enligt Bloomberg News uppgifter har Kina flaggat för att det blir svårt att uppfylla löftet om att köpa jordbruksvaror för 40-50 miljarder dollar om inte tullarna, även de tidigare införda, försvinner.

På onsdagen domineras nyhetsflödet av att Kina har hotat med vedergällningar mot USA om amerikanska politiker röstar för åtgärder som stödjer ett mer självständigt Hongkong.

"Optimismen om ett möjligt handelsavtal mellan USA och Kina har skjutits ned inom några dagar efter förhandlingarna i Washington. Det ser ut som om mer problem börjar gro igen på USA/Kina-fronten", skrev Ipek Ozkardeskaya på London Capital Group i en kommentar.

På onsdagseftermiddagens USA-statistikagenda står NAHB:s husmarknadsindex för oktober medan Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, väntas under kvällen.

Svenska räntor är svagt upp under dagen medan kronan sammantaget stärkts några öre mot dollarn men ligger nära oförändrat mot euron från svensk stängning på tisdagen.

             onsdag kl 11.10 (tisdag kl 16.15)
             ==================================
USD/SEK    9:8034   (9:8350)   Statsobl 2y  -0,56  (-0,57)
EUR/SEK   10:8146  (10:8135)   Statsobl 10y -0,17  (-0,20)
EUR/USD    1:1030   (1:0995)   Ty obl 10    -0,43  (-0,46)
US obl 10    1,73     (1,72) 

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -