POLITIK
TURKIETS AGERANDE PÅVERKAR EJ NATO-VILJA - KRISTERSSON (Direkt)

2019-10-16 11:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nato-landet Turkiets handlingar i norra Syrien påverkar inte Moderaternas önskan att Sverige snabbt bör ansluta sig till försvarsalliansen Nato.

Det sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Kristersson svarade på en fråga från Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som undrade varför Moderaterna tycker att det är så bråttom att ansluta Sverige till Nato när Turkiet agerar som de gör.

Kristersson svarade att de är eniga i att fördöma Turkiet, men att det är en helt annan sak hur Sverige långsiktigt garanterar vår militära kapacitet.

"Vi tror det är fel att samarbeta ensidigt bara med USA, vi tror att Sverige behöver allierade, vänner, och att Nato är den organisation som finns kvar som kan skapa det", sade han.

Kristersson betonade att det inte är Nato som begår övergrepp i norra Syrien, det är Turkiet.

"De grusar nu sina möjligheter att bli EU-medlemmar", slog han fast.

Kristersson upprepade också att "larmrapporterna avlöser varandra, det finns inte tillräcklig tillgång på el, men statsministern hävdar att elbristen inte finns".

Han sade att elen inte längre finns när den behövs och att "tar man bort både kärnkraften och kraftvärmen så finns det ingen el i eluttaget".

Såväl statsministern som Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin tillbakavisade att Sverige skulle lida brist på el och hävdade att det motsatta är det korrekta.

Centerpartiets ledare Annie Lööf sade sig vara orolig över att Moderaterna nu lämnar politiska överenskommelser när mer samarbete kommer att krävas.

Ulf Kristersson svarade att han "tror på samtal och samling, om det är samling till handling".

Han sade att han inte är emot stora överenskommelserna om de löser problemen, och hänvisade till uppgörelserna efter 1990-talskrisen och pensionsöverenskommelsen, men sade att de samtal som förs om migrationen "borgar inte för en migrationspolitik som jag vill se".

Statsminister Stefan Löfven anklagade Moderaterna för att försvåra för människor att få jobb genom att vilja dra ner på arbetsmarknadsutbildningar och för att vilja "kast ut människor från sjukförsäkringen".

Moderatledaren noterade att den förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson "förtidspensionerade ut människor", och sade att utanförskapet ser annorlunda ut i dag.

"I dag är det människor som aldrig kommer in på arbetsmarknaden, de kommer in i bidragsberoende och där vill ni ha dem kvar", sade Kristersson.

I debatten frågade Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, statsministern vad regeringen gör för att möta de IS-anhängare som sannolikt kommer att dyka upp vid den svenska gränsen som en följd av Turkiets angrepp i norra Syrien.

Statsministern svarade att det är "Säpos (Säkerhetspolisen) uppgift att se till att hantera det".

Pehrson sade att det är Liberalernas uppfattning att vi redan nu måste förbereda oss för att de här personerna kan komma.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -