POLITIK
SKATTEINTÄKTER BEHÖVS FÖR FÖRDELA VÄLFÄRD - LÖÖF (Direkt)

2019-10-16 11:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Om vi ska ha en hög välfärd måste vi ha fler som betalar skatt, fler som arbetar, och för det krävs en bra, tillväxtvänlig politik.

Det sade Centerpartiets ledare Annie Lööf i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Hon svarade på en fråga från Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som undrade vad Lööfs budskap är till "alla dem som nu drabbas av den verkliga politiken".

Sjöstedt sade att när Vänsterpartiet var med och budgetförhandlade med regeringen (senast under förra mandatperioden) så "kom välfärden först" och att det som januaripartierna anslår i budgeten "inte räcker på långa vägar".

"Centern prioriterar något annat, sänkt skatt för rika män i storstäder samtidigt som byaskolor stängs på landsbygden", enligt Sjöstedt.

Lööf svarade att Vänsterledaren inte är trovärdig eftersom hans parti varit med och budgetförhandlat i många år, "nu syns resultaten", och kritiserade deras "små, riktade bidrag" till kommunerna, medan det nuvarande budgetsamarbetet ger stora generella statsbidrag.

"Det är först när skatteintäkterna trillar in som det finns någon välfärd att fördela", sade Centerledaren.

Lööf uttryckte kritik mot Vänsterpartiet för att de vill avskaffa rut-avdragen, eftersom dessa ofta är en väg in på arbetsmarknaden för utrikes födda kvinnor och gör svarta pengar vita.

Sjöstedt svarade att fler arbetstillfällen skulle skapas om dessa resurser i stället skulle gå till välfärden och att svarta och vita uppdrag "sammanflätas".

"Vi tycker det är en väldigt dålig fördelningspolitik att fattiga ska städa i rikas hem när fler kan utbildas för jobb i den svenska välfärden", sade Sjöstedt.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -