LÖNEAVTAL
KI-RAPPORT BEKRÄFTAR DYSTER BILD - DAHL (Direkt)

2019-10-16 12:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport bekräftar den bild som Svenskt Näringsliv har sett hos sina medlemmar under en period - "en dyster bild".

Det säger Mattias Dahl, vice vd med ansvar för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Övergripande bekräftar det här den bilden vi har sett hos våra medlemmar under ett tag. Det är tyvärr en dyster bild. Vi har haft högkonjunktur och går in i lågkonjunktur, frågan är bara hur djup den blir", säger han.

Konjunkturinstitutet skrev i onsdagens rapport att avtalsrörelsen kommer att ske i ett besvärligt läge med tydlig konjunkturavmattning och stigande arbetslöshet.

"Senast vi hade en avtalsrörelse satte vi en kostnadsökningstakt på 6,5 procent och vi var överens om att det var en rimlig nivå. Då såg siffrorna bra ut, nu är alla överens om att siffrorna ser sämre ut och då är den logiska slutsatsen att vi behöver anpassa kostnadsökningstakten. Hur mycket vi behöver sänka är för tidigt att säga, men att vi behöver sänka är givet", säger Mattias Dahl.

Arbetsmarknadens parter har ett ansvar att sätta kostnadsökningstal som hjälper till att mildra effekten av lågkonjunkturen och se till att så många som möjligt kan behålla jobben och vi kan behålla företag i Sverige, fortsätter han.

Konjunkturinstitutet skrev också att parterna genom att verka för lägre lägstalöner kan bidra till en lägre arbetslöshet. Samtidigt noterar KI att det inte kan uteslutas att det pressar lönerna för de som redan har jobb inom vissa branscher.

"I vissa delar och vissa branscher ser vi vissa möjligheter att erbjuda fler människor arbete och det är typiskt de som har haft svårt att ta sig på arbetsmarknaden trots att det varit högkonjunktur. Det är en stor och svår problematik som vi alla ser vad det leder till i samhället, det är helt enkelt en oacceptabel situation", säger Mattias Dahl.

I det läget upplever Svenskt Näringsliv att fler människor kan få arbete genom att man håller kvar eller i vissa fall sänker lägstalönerna.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -