USA
KRÄVER ELDUPPHÖR, INFÖR SANKTIONER MOT TURKIET - TRUMP (Direkt)

2019-10-15 05:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Donald Trump uppmanade på måndagskvällen Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att omedelbart införa eldupphör i norra Syrien och meddelade att han inför sanktioner mot Turkiet.

Det rapporterar amerikanska medier.

Trump sade att tullarna på stålimport från Turkiet kommer att höjas med 50 procent och att USA stoppar förhandlingar om ett handelsavtal värt 100 miljarder dollar med landet.

Uppmaningen kom efter att Turkiets militära aggression mot kurder i norra Syrien fått situationen på marken att försämras ytterligare efter president Trumps beslut att dra tillbaka amerikanska trupper.

Vice-presidenten Mike Pence aviserade att han och den nationelle säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien ska leda en delegation till Turkiet inom kort i ett försök att stoppa våldet i regionen, som alltmer blivit ett politiskt problem för USA:s president Trump på hemmaplan.

Pence uppgav att Erdogan och Trump talats vid i telefon på måndagen och att presidenten "kommunicerade till honom mycket tydligt att USA vill att Turkiet stoppar invasionen, inför omedelbart eldupphör och börjar förhandla med kurdiska trupper i Syrien för att få ett slut på våldet".

Trump har mött intensiv kritik, även från ledande republikaner, för sitt beslut att dra tillbaka trupper och han har varit under press att få Turkiet att baka från sin militära offensiv, som riktats mot kurdiska soldater som har hjälpt USA med att kämpa mot IS.

"I flera år har USA och våra syrisk-kurdiska partners kämpat heroiskt för att bekämpa IS och förstöra deras fysiska kalifat. Att överge denna kamp nu och dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien skulle återskapa just de förhållanden som vi har arbetat hårt med att förstöra och bjuda in till ett återuppvaknande av IS", sade senatens majoritetsledare Mitch McConnell på måndagen.

Bloomberg News rapporterar på tisdagsmorgonen att Syriens president Bashar al-Assad skickat trupper till nordöstra Syrien i ett svar på den turkiska offensiven, vilket ökar riskerna för en eskalation av striderna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -