CITIGROUP
STARTAR EGET I KINA EFTER UPPLÖSNING AV JV - BN (Direkt)

2019-10-15 09:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Citigroup har beslutat att starta en helägd börshandelsverksamhet i Kina efter att samriskprojektet inom investmentbank-området lösts upp, skriver Bloomberg News med hänvisning till källor. Förmögenhetsförvaltning och service åt institutionella investerare tros bli mer lönsamt än egen investeringsaktivitet, enligt källorna.

Amerikanska Citigroup var sena med att göra intåg i Kina med samriskbolag, som varit en förutsättning för utländska bolag som velat göra affärer i Kina, men nu följer banken flera av sina konkurrenter med ansökan om att få sätta upp helägda entiteter.

Både JP Morgan och Goldman Sachs har ansökt hos kinesiska myndigheter om att få bedriva bank- och kreditverksamhet.

Kina har utlovat att öppningen för utländska finansbolag att heläga bolag i Kina utan inflytande av en inrikes partner kan ske under 2020.

Beslutet att inte satsa på investmentbank-verksamhet har fattats med utgångspunkt i höga kostnader och svag utveckling för flera internationella konkurrenter i landet, bland annat Goldman Sachs och UBS.

Goldman redovisade en minskning av investmentbank-relaterade intäkter på 64 procent under fjolåret, medan UBS omsättning i Fastlandskina minskade 48 procent, enligt Bloomberg News.

Citigroups Kinaverksamhet genererade mer än 1 miljard dollar i omsättning under fjolåret, vilket är tio gånger mer än för tio år sedan.

En öppning av Kinas finansiella system har varit en av stötestenarna i handelskonflikten med USA, som hävdar att internationella bolag missgynnas visavi hur kinesiska bolag getts tillträde i internationella marknader.Citigroup Inc - I dag

{point.key}

JP Morgan Chase & Co - I dag

{point.key}

Goldman Sachs Group In... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -