STORBRIT
TULLFRÅGA FORTFARANDE OLÖST I BREXITSAMTAL (Direkt)

2019-10-14 00:55

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU och Storbritannien står fortfarande långt ifrån varandra i brexitsamtalen både vad gäller tullarrangemang och Nordirlands godkännande av överenskommelsen.

Det uppgav EU-källor på söndagskvällen.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier rapporterade på söndagseftermiddagen till EU-ländernas ambassadörer om helgens samtal.

Det brittiska tullförslaget liknar ett förslag som förre premiärministern Theresa May lade fram. Nordirland ska bli kvar i Storbritanniens tullområde. Men alla varor som förs in i Nordirland ska spåras eftersom de varor som förs vidare till EU-landet Irland ska behandlas annorlunda än de som blir kvar i Nordirland.

Alla varor betalar EU:s tulltariffer, men skillnaden i tullavgift ska sedan återbetalas för varorna som stannar i Nordirland.

Michel Barnier varnade för att systemet blir mycket komplicerat, till exempel i långa leverantörskedjor. Dessutom kommer systemet inte att hinna bli färdigt före övergångsperiodens slut, i december 2020. Michel Barnier varnade också för att risken är stor för omfattande bedrägerier.

EU uppmanade Storbritannien att lägga fram konkreta detaljer om genomförandet, vilket väntas ske under måndagen, uppgav EU-källor.

EU skulle föredra att man återgick till den första varianten av nödlösningen (backstop), som då bara omfattade Nordirland och inte hela Storbritannien.

Storbritannien uppgavs ha gått med på att stryka kravet att Nordirlands regionala parlament Stormont ska godkänna arrangemanget vart fjärde år. Men parterna har inte enats om någon annan modell för hur Nordirland ska ge sitt bifall till överenskommelsen.

En känslig fråga är att Storbritannien vill frångå sitt tidigare löfte i den politiska deklarationen om "en jämn spelplan" - alltså att Storbritannien ska avhålla sig från dumping av skatter, miljö och arbetsmarknad.

Michel Barnier varnade britterna för att det framtida frihandelsavtalet då kommer att bli begränsat.

Samtalen väntas fortsätta fram till onsdag, dagen före starten på EU-toppmötet torsdag-fredag.

Michel Barnier ska informera ländernas EU-ministrar på tisdag och deras ambassadörer på onsdag kväll. Mot bakgrund av hur långt bort en överenskommelse är kan ambassadörerna då börja diskutera om Storbritannien behöver en lång eller kort förlängning av medlemskapet bortom den 31 oktober.

Frankrike uppgavs vara fortsatt skeptisk till att ytterligare en förlängning skulle bryta dödläget.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -