Alfred Berg Ryssland
Alfred Berg Ryssland utvecklades sämre än jämförelseindex i september - steg 1,9 procent (Finwire)

2019-10-13 23:38
Alfred Berg Ryssland steg 1,9 procent i september, medan fondens jämförelseindex steg 3,4 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare.

I en marknadskommentar skriver förvaltarna att den ryska aktiemarknaden steg i september och utvecklades klart bättre än andra tillväxtmarknader. Den ryska aktiemarknaden gynnades av stigande oljepriser och den förstärkta rubeln.

Den ryska centralbanken sänkte under månaden styrräntan till sju procent, vilket är en sänkning med 0,25 procentenheter som också förväntades av marknaden.

Off-benchmark-positionen i Veon, övervikten i Surgutneftegaz och övervikten i off-benchmark-positionen i M. Video tyngde avkastningen under månaden.

"I september ökade vi exponeringen i TMK-aktier, vilket finansierades via försäljningar i Qiwi. Vi beslutade att ta hem vinsten i Qiwi som haft en stark utveckling och omallokerade till TMK, där vi ser en betydande uppsida eftersom företaget förväntas avveckla sitt IPSCO-innehav under fjärde kvartalet 2019", berättar förvaltarna.

Förvaltarna lyfter upp några faktorer som de förväntar sig ska bidra positivt till den ryska aktiemarknaden:

"1) Fortsatta räntesänkningar av Rysslands centralbank på grund av den låga inflationen. 2) Den ryska ekonomin kan komma att vara relativt motståndskraftig mot externa chocker på grund av låg företags- och statsskuld samt en balanserad budget. 3) Vi förväntar oss en relativt låg risk för ytterligare sanktioner i nära framtid".

Victor Carlén
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -