STORBRIT
BREXITSAMTAL I HELGEN SKA SE OM AVTAL INOM RÄCKHÅLL (Direkt)

2019-10-11 16:33

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Syftet med de intensifierade diskussionerna mellan EU och Storbritannien är att se om det går att enas om en ram till en uppgörelse.

I så fall kan en kortare förlängning på fyra till sex veckor bli aktuell av det brittiska utträdet från den 31 oktober.

Om framstegen inte blir tillräckliga krävs en längre förlängning för att undvika en hård brexit.

Det uppgav EU-källor på fredagen.

Diskussionerna under helgen ska utröna om det finns möjlighet att nå ett utkast till ny uppgörelse, som ska ersätta nödlösningen (backstop) som nu finns i utträdesavtalet.

EU-toppmötet den 17-18 oktober kommer inte att förhandla om detaljer i utträdet. Inte heller väntas EU-ledarna redan nu ta ställning till vilken sorts förlängning som behövs.

I stället väntas EU hålla ett extra toppmöte nära månadsskiftet, kanske den 25 eller den 28 oktober, för att fatta beslut om förlängning.

Det anses inte realistiskt att hinna förhandla fram en juridisk text som också ska godkännas av det brittiska underhuset och Europaparlamentet före den 31 oktober.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade till EU-ländernas ambassadörer på fredagen att det finns ett genuint intresse från den brittiska sidan att nå framsteg. Men han ville inte gå in på detaljer hur nya lösningar skulle se ut för tullkontroller och Nordirlands godkännande av avtalet, enligt EU-källor.

EU:s utgångspunkt är att Storbritannien måste röra på sig på alla fyra områden: det måste finnas en juridiskt fungerande lösning i utträdesavtalet som undviker en hård gräns på irländska ön, skyddar hela öns ekonomi och Långfredagsavtalets alla dimensioner, samt bevarar inre marknadens integritet.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -