RÄNTOR/VALUTOR
POSITIVA TONER KRING SAMTAL LYFTE MARKNADEN (Direkt)

2019-10-11 16:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Positiva toner kring brexitförhandlingar och handelsavtal bidrog till god stämning på marknaderna under fredagen. Pundet stärktes, räntor steg och dollarn tappade.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier fick under dagen grönt ljus av de 27 EU-länderna för att inleda så kallade tunnelsamtal under helgen.

Tunnelsamtal kallas processen i vilken de båda sidorna diskuterar utkast till en juridisk text i hemlighet.

De 27 ländernas EU-ambassadörer (Coreper) fattade beslutet på fredagen efter att Michel Barnier informerade dem om hans samtal med den brittiske brexitministern Stephen Barclay tidigare på dagen.

Flera EU-källor tonade ner förhoppningarna för tunnelförhandlingarna och sade att det inte har skett ett genombrott. Men det var ändå värt ett försök med djupare förhandlingar under helgen, då möjligheten finns att de kan ge resultat.

I ett uttalande upprepade kommissionen att EU:s position är oförändrad: det måste finnas en juridiskt fungerande lösning i utträdesavtalet som undviker en hård gräns på irländska ön, skyddar hela öns ekonomi och Långfredagsavtalets alla dimensioner, samt bevarar inre marknadens integritet.

EU-ministrar kommer träffas i Luxemburg på tisdag för ett förberedande möte inför toppmötet på torsdag och fredag nästa vecka.

Pundet stärktes 1,8 procent under dagen.

Även kring handelssamtalen mellan USA och Ka var det muntra toner.

Kinas chefsförhandlare och vice premiärminister Liu He träffade amerikanska chefsförhandlarna, handelsrepresentant Robert Lighihizer och finansminister Steven Mnuchin, på torsdagen.

President Donald Trump sade till reportrar på torsdagskvällen att samtalen gått "mycket bra".

"Vi har just slutfört en förhandling med Kina, det går mycket bra, vi kommer ha ännu en i morgon. Jag träffar vice premiärministern i Vita huset och jag tror det går riktigt bra", sade han.

Den andra förhandlingsomgången inleddes på fredagsmorgonen lokal tid och Liu He skulle träffa Donald Trump i Vita huset under eftermiddagen.

Under dagen kom nyheten att Kina har fastställt en tidsplan för att ta bort vissa ägarbegränsningar rörande finansiella företag.

I en intervju med CNBC sade Donald Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon att han inte skulle vara förvånad om någon form av interimsavtal nåddes.

"Jag tror du kommer se vad Kina är redo att göra för att komma därifrån", sade han och menade att Donald Trumps inställning till kina har varit rätt från första början.

"Det är tullarna som har tvingat kineserna till förhandlingsbordet", sade han.

Presidenten själv twittrade strax efter USA-börserna hade öppnat och sade att "bra saker händer".

"Bra saker händer vid handelsmötet med Kina. Varmare känslor än senaste tiden, mer som på den gamla goda tiden. Jag kommer träffa vice premiärministern i dag. Alla vill se att något signifikant händer!", skrev han.

Yenen, som ofta stärks i tider av oro, tappade till 108:57 vid svensk stängning på fredagen från 107:81 på torsdagen.

Samtidigt som amerikanska räntor steg med tioåringen upp 11 punkter till 1,74 procent.

University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet steg till 96,0 i oktober jämfört med 93,2 i september.

Väntat var ett index på 92,0, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Kronan handlades i princip sidledes på fredagen, oförändrat vid 10:84 mot euron och tre öre starkare till 9:81 mot dollarn, efter att ha stärkts omkring 12 öre på torsdagen i spåren av en högre inflationssiffra än väntat.

Danske Bank skrev i ett marknadsbrev att det är för tidigt för att dödförklara den negativa krontrenden.

Danske Bank skriver att man ser ytterligare motvind för kronan i det makroekonomiska huvudscenariot bestående av svagare konjunktur på hemmaplan och i omvärlden och Riksbanken som sänker räntan.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -