NEW YORK
HANDELSAVTAL MED KINA GAV LYFT, S&P 500 +1,1% (Direkt)

2019-10-11 22:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande indexen i New York steg på fredagen efter positiva besked från handelssamtalen mellan USA och Kina under kvällen.

Dow Jones storbolagsindex stängde upp 1,2 procent till 26.815. Det bredare S&P 500 steg 1,1 procent till 2.970, medan Nasdaqs kompositindex ökade 1,3 procent till 8.057.

Sektorsvis var det verkstad och råvaror som gick bäst, medan kraftbolag var sämsta sektor.

Enligt USA:s president Donald Trump har USA nått ett "betydande fas 1-avtal" med Kina. Avtalet innebär att USA inte kommer att öka tullarna den 15 oktober, medan Kina kommer att göra vissa eftergifter för jordbruksprodukter.

Trump tillade dock senare att det än så länge handlar om ett muntligt avtal och att det kan dröja tre till fem veckor för det skriftliga avtalet.

Under eftermiddagen kom även positiva tongångar från politiker om en möjlig väg fram till ett brexitavtal mellan Storbritannien och EU, vilket gav ytterligare stöd åt börsen.

Bland enskilda aktier var det uppåt för flera teknikbolag. Wedbush har höjt riktkursen för Apple med 20 dollar till 265 dollar. Aktien steg 2,7 procent till 236 dollar.

Detaljhandelskedjan Bed Bath & Beyond steg 7,4 procent sedan flera analytiker uttalat sig positivt till torsdagens utnämnande av Mark Tritton som ny vd.

US Steel förmedlade på torsdagen att resultatet för det tredje kvartalet kommer att överträffa prognoserna och på fredagen belönades aktien med en uppgång på 11,8 procent.

Industriutrustningsbolaget Fastenal steg 17,2 procent i kölvattnet av bättre vinst och försäljning än väntat i fredagens delårsrapport.

På råvarumarknaden steg oljepriset efter rapporter om en ny fartygsattack i Mellanöstern. WTI-oljan i första termin noterades strax under 55 dollar fatet efter en stigning på runt 2,2 procent för dagen.

Med stöd av det högre oljepriset avancerade flera oljebolag däribland Chesapeake Energy, Exxon Mobil och Chevron.

Räntan på den amerikanska tioåringen var upp 6 punkter till 1,73 procent.

Graf: S&P 500-index fredag den 11 oktober

Bildkälla: Infront

Henrik Berezin +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Chevron - I dag

{point.key}

Exxon Mobil - I dag

{point.key}

United States Steel - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -