G20
DJÄRVA, BREDA ÅTGÄRDER KAN LYFTA BNP >4% PÅ SIKT (Direkt)

2019-10-11 16:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den globala ekonomin befinner sig i ett svårt läge. Tillväxten har blivit bräcklig med svagare momentum i alla G20-ekonomier och stressade tillväxtmarknadsekonomier försöker hitta fast mark.

Det framgår av G20-gruppens rapport om stark, uthållig, balanserad och inkluderande tillväxt som publicerades på fredagen.

I rapporten antas att den globala tillväxten visserligen kommer att återhämta sig något nästa år, men nedåtriskerna är "fortsatt förhöjda" främst på grund av ihållande handelsspänningar, kvardröjande policyosäkerhet och en eskalering av geopolitiska spänningar.

"Och detta kommer i en tid då låga policyräntor och höga statskulder har reducerat policy-utrymmet", skriver G20.

Därtill tyngs tillväxtutsikterna på medellång sikt i många ekonomier av låg produktivitetstillväxt och en åldrande befolkning. Inkluderandet är dessutom fortsatt svagt på grund av att möjligheter inte delas jämlikt.

G20 menar dock att djärva och brett baserade policyåtgärder kan sätta tillväxten på en starkare, mer stabil bana som kan gynna alla. Och om alla tillgängliga verktyg används, där det är lämpligt, uppnås störst effekt vilket kan höja BNP-nivån i G20 med mer än 4 procent på lång sikt.

"Tillsammans kan beslutsfattarna i G20 begränsa risker, reducera osäkerheten och skapa bättre möjligheter. Att riva handelsbarriärer och skapa snabba, påtagliga framsteg mot ett bättre multilateralt handelssystem är ett krav", framgår det av rapporten.

Med samarbete kan beslutsfattarna återuppliva den globala handeln skingra den osäkerhet som bidrar till svaga investeringar och svag tillväxt.

"Ett moderniserat, öppet, stabilt och transparent handelssystem, anpassat till de förändrade behoven i den globala ekonomin, skulle ge nya möjligheter för tillväxt för alla inblandade", skriver G20.

De tillägger att detta skulle hjälpas av ansträngningar för att stärka systemet för beskattning av multinationella företag, att säkra färdigställandet av regelreformerna efter krisen och att säkra framsteg med att stärka det globala finansiella skyddsnätet.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -