På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EUROGRUPP
NÅR DELUPPGÖRELSE OM EUROBUDGETEN - LE MAIRE (Direkt)

2019-10-10 06:38

LUXEMBURG (Nyhetsbyrån Direkt) EU-ländernas finansministrar nådde natten till torsdagen en deluppgörelse om eurobudgetens utformning.

Det sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire i ett uttalande på torsdagsmorgonen.

"Detta är en solid grund för att slutföra eurobudgeten 2020", sade han.

Eurogruppens ordförande Mario Centeno bekräftade att en överenskommelse hade nåtts och hänvisade till en presskonferens kl 8:30.

Överenskommelsen gäller huvudpelarna om eurobudgetens stödinstrument, skrev Bruno Le Maire:

Hur instrumenten ska användas, att de främst ska gå till investeringar och reformer.

Fördelningen mellan euroländerna av pengarna enligt en fördelningsnyckel baserad på befolkningsstorleken och inverterad BNP (fattigare länder får mer).

Kravet på medfinansiering från varje euroland ska variera över konjunkturcykeln. Det betyder att instrumentet får en stimulerande effekt i lågkonjunkturer, då kravet på medfinansiering sjunker.

Däremot nämnde Bruno Le Maire inte en lösning på den svåra frågan om man delvis ska lämna dörren öppen för att eurobudgeten i framtiden delvis ska kunna ligga utanför EU-budgeten. Det skulle ge möjlighet till friare regler och mer resurser, något som Frankrike har förespråkat och Nederländerna motsatt sig.

Sedan tidigare hade euroländerna bestämt att frågan om storleken på eurobudgeten ska avgöras senare, i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget 2021-2027.

De ska enligt planerna slutförhandlas i december. Eurobudgeten väntas dock hamna kring 22 miljarder euro för de sju åren.

Sverige deltog i förhandlingarna, liksom andra icke euroländer. Finansminister Magdalena Anderssons huvudmål har varit att icke euroländer ska få garantier för att slippa betala för en eurobudget som bara euroländer kan använda.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -