TURKIET
ANFALL I SYRIEN HAR INLETTS MED BOMBRÄD - CNN (NY) (Direkt)

2019-10-09 16:10

(Tillägg: Stycke 3-4)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det turkiska anfallet mot kurdkontrollerade områden i norra Syrien har inletts med en bombräd mot den kurdkontrollerade staden Ras Al Ain, bekräftar president Recep Tayyip Erdogan, enligt CNN.

Den militära kampanjen har enligt den turkiske presidenten som mål att upprätta ett säkert utrymme för miljontals syriska flyktingar som för närvarande befinner sig i Turkiet, och för att eliminera YPG, PKK och IS från en "terrorkorridor" vid landets gräns, en korridor som de facto kontrolleras av kurdiska YPG.

Turkiet har som enda land terrorstämplat YPG, som är väpnade grenen av Demokratiska unionspartiet Rojava, samt PKK. Den sistnämnda har även terrorstämplats av USA, EU och FN. YPG begärde på onsdagen att USA och dess allierade upprättar ett flygförbud för att förhindra ett blodbad i norra Syrien, enligt CNN Türk. YPG, PKK och IS nämns alla i en och samma tweet där turkiske president Tayyip Erdogan bekräftade att offensiven nu har inletts.

En talesperson för den kurdiska och arabiska alliansen SDF uppgav samtidigt för Reuters att det råder "total panik" bland befolkningen. YPG tillhör SDF, som är en sammansättning av olika militära styrkor som stridit mot å ena sidan den syriska Assadregimens linjära förband å andra sidan terrorgrupper som IS och Al Qaida-kopplade Nusrafronten i den spretiga Syrienkonflikten med stöd av USA och flera allierade.

Anfallet genomförs dagarna efter att USA:s president Donald Trump lovat den turkiske presidentkollegan att dra tillbaka den amerikanska militär som stöttat YPK, som är den militära styrka som varit enskilt mest drivande i att betvinga IS i regionen.

Oljepriserna reagerade med en reaktion uppåt på beskedet om att det turkiska anfallet inletts, ett faktum varom det florerat dubbeltydig rapportering tidigare under dagen. Strax efter nyheten stod Brent- och WTI-kontrakt omkring 1,2 procent högre.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -