På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

STORBRIT
TRE HINDER FÖR UPPGÖRELSE OM BREXIT - BARNIER (Direkt)

2019-10-09 16:58

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) En överenskommelse är möjlig mellan EU och Storbritannien om det finns god vilja på båda sidor.

Men EU har tre allvarliga invändningar mot det brittiska förslaget för ändringar i utträdesavtalet.

Det sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i ett tal i Europaparlamentet på onsdagen.

Den första invändningen är att Storbritannien vill att kontrollen av varor som transporteras mellan Nordirland och Irland ska ske över hela den irländska ön. Detta skulle undvika kontroller vid gränsen.

Men systemet måste fortfarande utvecklas och består till stor del av undantag, sade Michel Barnier.

Den andra invändningen är att EU vill ha juridiskt fungerande lösningar. Storbritannien vill ta bort nödlösningen (backstop) och skicka omtvistade frågor till en gemensam kommitté.

Den tredje invändningen är att Nordirlands regionala parlament, Stormont, har rätt att ensidigt avsluta lösningen, antingen dagen efter den införs eller fyra år senare.

Utöver utträdesavtalet har EU också invändningar när det gäller den politiska deklarationen om den framtida relationen, sade Michel Barnier.

Premiärminister Boris Johnson vill ha ett betydligt smalare frihandelsavtal än sin företrädare Theresa May, sade Michel Barnier. En särskild oroskälla är om Storbritannien skulle vilja ägna sig åt regeldumpning inom områden som skatter, miljö och arbetsmarknad.

"Brexit är långvarigt. Vi måste ha lösningar idag, inte någon gång imorgon", sade Michel Barnier.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -