RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP, KI DRAR NED TILLVÄXTPROGNOS (Direkt)

2019-10-09 16:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på onsdagen, med tyska räntor 1-2 punkter högre. USA-räntorna gick i stort sidledes, medan börserna var upp.

Fokus ligger på handelssamtalen mellan USA och Kina. Tonläget tycks ha skärpts inför mötet, men enligt Bloomberg News är Kina ändå redo för ett begränsat avtal som kan få USA att undvika höjda tullar i oktober/december.

Financial Times uppgav också att Kina är redo att höja köpen av sojabönor med 50 procent.

"Liu He kommer med riktiga erbjudanden, det är inte ett tomt besök. Kineserna är redo att avtrappa", sade en FT-källa.

Euron stärktes till nära 1:10-nivån mot dollarn under onsdagen, medan dollarn stärktes mot yenen.

Luis de Guindos, ledamot i ECB:s direktion, sade i en intervju med MNI att räntorna nu ligger på en bra nivå och att en ytterligare sänkning skulle kräva en rejäl, fördjupad diskussion i rådet.

"Även om vi kan sänka räntan ytterligare, så blir sidoeffekterna allt tydligare och mer konkreta. Det är därför som vi börjat säga att andra aktörer måste kliva in", sade han.

Oenigheten om vägen framåt är stor inom ECB just nu, vilket säkerligen kommer att bekräftas i protokollet från det senaste mötet på torsdagen.

På onsdagskvällen kommer protokollet från Feds FOMC-möte den 18-19 september.

Fedchefen Jerome Powell flaggade på tisdagen för att det kommer nya tillgångsköp inom kort i mer marknadsvårdande syfte, men var noga med att det inte ska ses som ett nytt QE-program.

Angående centralbankens nästkommande räntemöte påpekade han att policyn inte är förutbestämd och att det bevakar inkommande data noga. Riskerna är påtagliga och de vill fortsatt arbeta för att stötta expansionen, arbetsmarknaden och inflationen.

En sänkning vid oktobermötet är fortsatt inprisad till drygt 80 procent i Fed funds-terminerna enligt Bloomberg News.

Den turkiska liran tappade något efter uppgifter om att turkisk militär passerat in över gränsen till Syrien, vilket varit förutspått efter USA:s besked att dra sig ur landet.

Det brittiska pundet stärktes tillfälligt upp till nära 1:23-nivån på uppgifter i The Times om att EU skulle vara redo att acceptera en tidsbegränsad "backstop" som en livlina för Boris Johnson.

Detta tillbakavisades sedan av EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger, som heller inte vill se något veto från Nordirlands parlament i frågan.

Svenska räntor var upp 2-3 punkter i linje med övriga Europa.

Kantar Prosperas enkät bland penningmarknadsaktörer visade på sjunkande inflationsförväntningar på nästan alla tidshorisonter och för såväl KPI som KPIF. Snittförväntningarna för KPIF-inflationen på fem års sikt sjönk till 1,74 från 1,82 procent.

Nordea noterade att inflationsförväntningarna nu är tillbaka på ungefär de nivåer som sågs i början av 2015 när Riksbanken sänkte räntan under noll och startade QE.

"Om man ser igenom volatiliteten så är inflationsförväntningarna på en nedåtgående trend. Då vi ser inflation under 2-procentsmålet, så kommer förväntningarna troligen att sjunka ytterligare framöver", skrev Nordea.

Fallande inflationsförväntningarna är ett orosmoment för Riksbanken, även om protokollet från det senaste mötet och uttalanden från enskilda ledamöter inte ger någon entydig signal om rest varningsflagg ännu.

På torsdagen publiceras KPIF-utfallet för september, som väntas komma in en tiondel under Riksbankens prognos och ned från augusti.

Capital Economics tror att Riksbanken i oktober kommer att tvingas ta bort sin räntehöjning runt årsskiftet i räntebanan, och ser en räntesänkning troligen i december. Det ger uppförsbacke för kronan.

"Uppmaningar om finanspolitiska stimulanser kommer troligen att vara att tala inför döva öron, så bördan kommer fortsatt att helt vila på Riksbanken. En kombination av duvaktigt skifte från banken och ytterligare eskalering i de globala handelsspänningarna kommer att hålla kronan under nedåttryck genom första halvåret 2020", skrev Capital Economics i ett marknadsbrev, där de ser en uppenbar risk att EUR/SEK drar igenom 11-nivån och vidare upp första halvåret 2020.

Marknadsaktörerna i Prospera-enkäten tror fortsatt på en kronförstärkning, till 9:49 mot dollarn och 10:61 mot euron om ett år.

Kronan var på onsdagen uppe vände på 9:9648 mot dollarn för att därefter återhämta sig något till 9:94. En dollar har inte kostat mer än 10 kronor sedan maj 2002.

Konjunkturinstitutet, KI, skrev i sin nya prognos att högkonjunkturen är över, och sänker sina BNP-prognoser till +1,2 procent i år och +1,1 procent nästa år, från 1,5 respektive 1,3 procent i augusti.

Internationella handelskonflikter och oklarheten kring brexit tynger den globala ekonomin, vilket drabbar svensk export, samtidigt som investeringskonjunkturen på väg att vika i Sverige. Även hushållens förtroende har fallit och framför allt är det synen på svensk ekonomi som är dyster.

Arbetslösheten stiger till 7,1 procent, men en milt

expansiv finanspolitik bidrar till att hålla uppe efterfrågetillväxten nästa år. Inflationen bedöms förbli lägre än Riksbankens mål under resterande delen av 2019 och 2020, och reporäntan kommer därför ligga kvar på -0,25 procent till i början av 2022.

Riskerna ligger på nedsidan, och om de materialiseras bör politikerna vara redo.

"Riksdag och regering bör ha beredskap för att i ett sådant läge skyndsamt föra en mer expansiv finanspolitik för att mildra konjunkturnedgången, inte minst mot bakgrund av Riksbankens begränsade manöverutrymme till följd av den låga räntan", skrev KI.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -