BÖRSEN
HANDELSOPTIMISM LYFTE BÖRSHUMÖRET, OMXS30 +0,9% (Direkt)

2019-10-09 17:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i onsdagens handel, i likhet med de större kontinentaleuropeiska börsindexen.

Humöret lyftes av uppgifter om att Kina fortfarande är öppet för ett partiellt handelsavtal med USA, trots de senaste dagarnas fientliga åtgärder från båda parter. Kina ska också ha erbjudit sig att öka köpen av amerikanska jordbruksprodukter inför förhandlarnas möte på torsdagen.

En rad konjunkturkänsliga verkstadsbolag som Volvo, Alfa Laval och Sandvik tog täten i storbolagsindexet, medan Hexagon backade för sjunde dagen i följd.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,9 procent till 1.620. Omsättningen uppgick till 14,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Frankfurt steg DAX-indexet 1 procent.

Konjunkturinstitutet, KI, slår i en ny rapport fast att den svenska högkonjunkturen nu är över, även om lågkonjunkturen ännu inte är här. Den svenska ekonomin är dock i en tydlig avmattningsfas, skriver KI, som räknar med att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad de kommande åren. Kronan försvagades något efter rapporten.

Alfa Laval och Volvo steg 1,8 procent, följt Kinnevik, SCA och Sandvik - som alla avancerade omkring 1,5 procent.

Även Ericsson steg på nytt, upp 1,4 procent, i spåren av uppgifter om att USA kan komma att hjälpa till på finansieringssidan, samtidigt som Telia Norge avslutat sitt samarbete med konkurrenten Huawei.

Tydliga uppgångar registrerades också av bland andra Essity, Getinge och Atlas Copco.

Svagast i indexet var Hexagon, med en nedgång på 0,7 procent. Strax under nollstrecket låg också Boliden och Swedbank.

På råvarumarknaderna var basmetallerna överlag stabila, medan oljepriserna steg omkring 1,5 procent sedan Turkiet gått över gränsen till Syrien. Oljebolagen Lundin Petroleum och IPC steg båda 1,4 procent.

Utanför storbolagsindexet backade fönstertillverkaren Inwido 0,5 procent efter att ha hämtat in en initial nedgång om 6 procent, efter en rekommendationssänkning från Handelsbanken.

Nedåt var det även för IT-återförsäljaren Dustin, som ökade omsättningen rejält under räkenskapsårets fjärde kvartal med god organisk försäljningstillväxt. Rörelseresultatet var dock lägre än analytikernas förväntningar och marknaden sänkte aktien med 5,5 procent.

Utför gick det också för bostadsutvecklaren Oscar Properties, ned 2 procent, sedan bolaget offentliggjort att det avser att besluta om preferensaktieutbyte och företrädesemission. Som mest var aktien ned nästan 14 procent.

Ljudboksbolagets Storytel steg 1,6 procent. Det nya finansieringsavtalet med Swedbank på ytterligare cirka 300 miljoner kronor bör räcka tills bolaget blir lönsamt på ebitda-nivå, bedömer Pareto enligt en kommentar.

Även Irlab Therapeutics hade en bra dag och aktien stärktes 6,5 procent till 38:70 kronor, sedan Redeye höjt värderingen i sitt så kallade basscenario till 70 kronor från 50 kronor.

Pledpharma gick i samma riktning efter att ha tecknat ett utvidgat avtal gällande läkemedelskandidaten Pledox på flera marknader i Asien. Aktien steg drygt 5 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 9 oktober

Bildkälla: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Dustin Group - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Essity B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Inwido - I dag

{point.key}

IRLAB Therapeutics A - I dag

{point.key}

Egetis Therapeutics - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Alfa Laval - I dag

{point.key}

Oscar Properties Holding - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -