BÖRSEN
REKYL UPP MED ERICSSON OCH H&M I TOPP, OMXS30 +1,5% (Direkt)

2019-10-07 17:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rekylerade upp på måndagen och återtog därmed en del av förra veckans nedgång som summerades till dryga 3 procent. Uppgångarna var breda inom storbolagsindexet där extra stöd kom från Ericsson och H&M, som båda fått höjda rekommendationer.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,5 procent till nivån 1.618 med aktier för 16 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen under dagen. Även de europeiska börserna steg, om än inte lika mycket. I Frankfurt och Paris var motsvarande index vid samma tidpunkt upp omkring 0,6-0,7 procent.

En majoritet av bolagen på OMXS30 steg på måndagen med Ericsson i tätposition. Telekombolaget har fått höjd rekommendation till behåll av SEB Equities som menar att risken för negativa triggers är begränsade i aktien under det andra halvåret. Aktien lyfte drygt 4 procent.

Även H&M avancerade 3,9 procent efter förbättrat omdöme och riktkurs i spåren av förra veckans kvartalsrapport. DZ Bank har höjt rekommendationen till behåll, och har, i likhet med RBC Capital Markets, skruvat upp riktkursen. Börsveckan har samtidigt utfärdat köprekommendation för modebolaget. Samma tidning rekommenderar även köp för Swedish Match, som steg 2,7 procent.

Den enda aktie i OMXS30som inte deltog i uppgången var Hexagon, som sjönk 0,5 procent. Sämre än index gick även Assa Abloy och Tele2 med uppgångar på 0,1 respektive 0,2 procent.

Flygbolaget SAS rapporterade på förmiddagen ett ökat antal passagerare och en uppgång i enhetsintäkter för september månad. Vid tiden före nyheten var aktien upp en knapp procent för att vid stängning ha lyft 11,7 procent för dagen.

Storytel har för första gången nått ett genomsnitt av en miljon betalande kunder, vilka generade intäkter på 399 miljoner kronor i tredje kvartalet. Det var något över ljudboksbolagets egna prognos och aktien belönades med en uppgång på 4,6 procent.

Lundin Petroleum steg 4,2 procent. På morgonen meddelade bolaget att produktionen från det norska jättefältet Johan Sverdrup nu är igång. I slutet av sommaren tidigarelades den planerade produktionsstarten till oktober från att tidigare ha varit avsedd i november. På råvarumarknaden steg även priset på Brentolja 1,1 procent och återtog därmed en del av förra veckans nedgång.

Industrivärden har fått sänkt rekommendation från Nordea Markets till behåll. Nordea sänker även sin bedömning om rimligt värde, fair value, från 237 till 215 kronor per aktie. C-aktien sjönk 0,3 procent till 200:40 kronor.

Dagens industri utdelade en köprekommendation för Sobi på måndagen. Med tanke på nuvarande konjunkturoro borde ett defensivt läkemedelsbolag som Sobi vara populärt, men aktien har fallit brant under 2019 och börsen har blivit för skeptisk, anser tidningen. Sobis aktie var upp 4,4 procent för dagen.

RNB tappade drygt 10 procent. Sedan vinstvarningen i förra veckan, när aktien föll drygt 45 procent, har klädbolaget nu backat sex dagar i rad och raset summeras till över 65 procent.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 måndagen 7 oktober

Källa: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Hexagon B - I dag

{point.key}

Industrivärden C - I dag

{point.key}

Orrön Energy - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -