SMART ENERGY
VÅR POLICY INTE NAMNGE BANK OCH STORKUNDER - VD (Direkt)

2019-10-03 15:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bränslebolaget Smart Energy, noterat på NGM Nordic MTF, vill inte namnge den amerikanska bank bolaget tecknat ett stort finansieringsavtal med. Bolagets vd Jesper Starander har svårt att förklara varför.

I torsdagens pressmeddelande skriver Smart Energy att en finansieringslösning, baserad på konvertibler och optioner, tecknats med "en etablerad amerikansk bank". Tack vare avtalet, om det fullföljs, kan banken bli storägare i bolaget.

Att inte namnge en för bolaget central motpart följer samma mönster som när bolaget den 20 september berättade om ett nytt avtal med en årlig omsättning på 110-120 miljoner kronor. Vem som köpt bränsle för den summan valde Smart Energy inte att offentliggöra.

"Det vill vi inte offentliggöra i det här läget", säger Jesper Starander till Nyhetsbyrån Direkt om den etablerade bankens identitet.

Varför inte?

"För att vi har det som policy", svarar Jesper Starander och pekar själv på pressmeddelanden där större kunder inte har namngetts.

"Vi vill inte få för mycket turbulens, det är så vi har sett på saken".

Varför skulle det ge turbulens att berätta vem man har som kund eller bank?

"Vi har detta som informationspolicy, vi kommer att göra det senare i vissa fall. Vi har liksom ingen skyldighet att säga det", svarar Jesper Starander.

Han säger att bolaget har diskuterat fram policyn internt, men vill inte berätta vilka överväganden som ledde fram till principen.

Finansieringslösningen omfattar totalt 128 miljoner kronor. Banken har som villkor att bolaget tas bort från NGM:s obs-lista, något Jesper Starander hoppas kan ske "snart". Då kommer Smart Energy berätta mer om finansieringen och det är "möjligt" att bolaget i så fall även berättar vem banken är, enligt Smart Energys vd.

Den större delen av finansieringslösningen består av ett lån på 7 miljoner euro som banken kan konvertera till aktier inom två år. Till vilka villkor det kan komma att ske är inte känt.

"Det kommenterar vi inte heller", säger Jesper Starander.

Utöver konvertibellånet består finansieringslösningen av en optionsdel som kan ge banken möjlighet att förvärva 150 miljoner aktier i Smart Energy, motsvarande cirka 13 procent av bolaget. Även om inte villkoren för konvertiblerna är kända kan man dra slutsatsen att den okända, "etablerade", banken kan bli storägare i NGM-listade Smart Energy.

"Jag kan inte kommentera bakgrunden till kring det här avtalet mer än den information som finns i pressmeddelandet", säger Jesper Starander apropå bankens eventuella motiv till ägarskapet i Smart Energy.

Om NGM inte tar bort observationsstämpeln på bolaget faller den på torsdagen aktuella finansieringslösningen.

"Då får vi titta på andra finansieringslösningar för att uppnå de mål vi har. Men det är klart, då vi kanske även revidera hastigheten vad gäller exempelvis förvärv och så", resonerar Jesper Starander om plan B.

NGM satte observationsstatus på Smart Energy i början av augusti i år. I pressmeddelande listade NGM då de många turer och händelser som skett i bolaget under de senaste månaderna, inklusive bland annat byte av ledning och styrelse, nya storägare, tillbakadraget förslag om sakutdelning av dotterbolaget Smart Energy Kredit AB samt en riktad emission.

"Mot bakgrund av ovanstående har NGM-börsen beslutat att med omedelbar verkan placera aktierna i Smart Energy under observation. Placeringen under observation gäller tills vidare", skrev NGM i augusti.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -