EU
BEKLAGAR USA:S AIRBUS-TULLAR, MEN SER VILJA SAMTALA FINNS (Direkt)

2019-10-03 12:58

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU beklagar att USA avser införa tullar mot EU på 7,5 miljarder dollar i Airbus-fallet, men noterar att USA är redo att diskutera en lösning.

Det sade EU-kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario vid en briefing på torsdagen.

På onsdagen tillkännagav USA:s handelsrepresentant att USA från den 18 oktober kommer att utnyttja rätten som världshandelsorganisationen WTO gav landet tidigare på dagen att införa tullar mot EU på 7,5 miljarder dollar som kompensation för EU:s olagliga statsstöd till Airbus.

"EU står redo att arbeta med USA för att nå en överenskommelse", sade Daniel Rosario.

Men han vill inte utveckla vad EU kommer att göra nu utöver det som sades före USA:s beslut.

Talesmannen hänvisade till handelskommissionär Cecilia Malmströms uttalande på onsdagen, före USA:s beslut, då hon sade att om USA inför tullar har EU inget annat val än att göra samma sak i Boeing-fallet.

I ett parallellfall väntas WTO nästa år ge EU rätt att införa tullar mot USA eftersom USA har gett Boeing olagligt statsstöd.

Daniel Rosario sade att EU har begärt att få tullbelägga amerikanska varor till ett värde upp till 12 miljarder dollar. I april tog EU fram en preliminär lista på amerikanska varor.

Han upprepade Cecilia Malmströms uttalande från i tisdags, att alla alternativ finns på bordet för EU, men att det inte betyder inte att EU kommer att använda dem.

Bland sådana alternativ finns också att EU skulle kunna återvända till ett gammalt WTO-fall om amerikanska skattelättnader för export, som gav EU rätt till att lägga tull på 4 miljarder dollar på amerikanska varor. Då valde EU att inte utnyttja denna möjlighet.

EU:s motdrag är något som EU-ländernas handelsministrar kommer att ta ställning till.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -