Kvartil Allokering Försiktig
Kvartil utvidgar sin förvaltning med en lågrisk- och högriskfond (Finwire)

2019-09-26 15:57
För mindre än ett år sedan startade Kvartil fonden Allokering Balans med inriktning på bred tillgångsförvaltning och låga avgifter. Inom kort lanseras en lågrisk- respektive högriskversion av ursprungsfonden.

Lågriskfonden Kvartil Allokering Försiktig siktar på en risk motsvarande en portfölj som innehåller 30 procent aktier och 70 procent obligationer. Högriskvarianten Kvartil Allokering Offensiv siktar på en risknivå som motsvarar en portfölj bestående av 90 procent aktier och 10 procent obligationer.

- Detta ökar möjligheten för våra kunder att välja en lämplig risknivå. Det går också att kombinera de olika fonderna för att därmed uppnå exakt den risknivå man vill ha, förklarar Torbjörn Olofsson som är VD.

Vänder in er till någon särskild målgrupp för de olika produkterna?

- Det är upp till kunden att välja risknivå. Min gissning är att Kvartil Allokering Balans passar väldigt många. Har man däremot en kortare placeringshorisont än fem år kanske man föredrar den lägre risknivå som följer med Kvartil Allokering Försiktig. Personer som främst letar efter aktieexponering kanske istället väljer att investera i Kvartil Allokering Offensiv.

Fonderna placerar inte i enskilda aktier. Istället investerar de i ETF:er som representerar olika tillgångsslag och geografiska marknader. Portföljerna är mycket väldiversifierade, både vad gäller tillgångar och geografi och innehåller ca 10 000 underliggande finansiella instrument.

Hur skiljer ni er från det som går under namnet robothandel?

- Det finns likheter, men jag anser att vi är betydligt mer finansiellt avancerade då vi även väver in faktorinvesteringar i vår allokeringsmodell, säger Torbjörn och utvecklar:
-- Det kan vara momentum, value, size (småbolagspremie), låg volatilitet, kvalitet och yield (bolag som har hög utdelning). Vi fångar kontinuerligt upp flera av dessa riskfaktorer i vår förvaltning

Robothandel har ibland kritiserats för att göra för många ombalanseringar, hur ofta gör ni det?

- Vi omsätter vår portfölj omkring 0,7 gånger per år. Man brukar säga att vanliga aktiva förvaltare ligger på omkring 1-2 gånger per år. I det perspektivet är det inte särskilt mycket, så transaktionskostnaderna är väldigt låga.

Kan du beskriva hur faktorexponeringen kan fungera?

- Under finanskrisen var till exempel momentum en framgångsrik strategi. Under IT-bubblan var istället värdestrategier väldigt effektiva. Båda dessa riskfaktorer är väl dokumenterade och bygger i grunden på sunt förnuft vilket appellerar till mig.

- Det går att styra snabbheten i modellerna. Vi har valt relativt långsamma modeller som siktar in sig på att fånga upp stora rörelser och utdragna förlopp. Skälet till detta val är att vi i grunden vill att avkastningen främst skall genereras från tillgångarna i vår grundportfölj. Riskfaktorstrategierna skall endast fungera som ett komplement.

Hur har ni påverkats av Trump och handelskriget?

- Det har inte haft så jättestor inverkan. Det har tidvis varit tvära kast, men den längre trenden har ändå varit uppåt.



Fakta: Om Kvartil:

Fonden Kvartil Allokering Balans lanserades i november 2018. Nu kompletteras förvaltningen med Kvartil Allokering Försiktig och Kvartil Allokering Offensiv som är en lågrisk- respektive högriskvariant av ursprungsfonden.

Den röda tråden i verksamheten är regelbaserad förvaltning. Teamet består av fem personer samt en senior advisor. Fyra av de anställda har tidigare varit anställda inom Brummer & Partners. Jan Häggström fungerar som senior rådgivare. Han var i nära två decennier chefekonom och ansvarig för makroanalysavdelningen på Handelsbanken.

Ansvarig förvaltare är Martin Groth

Förvaltningsavgiften är 0,3 procent årligen.

Namnet Kvartil kommer från fondförvaltarens målsättning att tillhöra den övre kvartilen i avkastning och den undre kvartilen i avgifter i förhållande till jämförbara alternativ.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -