RÄNTOR/VALUTOR
DOLLARN SIDLEDES, EMU-PMI I FOKUS (Direkt)

2019-09-23 06:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn har i stort gått sidledes i en trevande inledning på veckan. Asienbörserna startade upp men står nu överlag på minus, med Tokyo stängt.

New York-börserna stängde också på minus i fredags, där uppgifter om att inställt kinesiskt besök hos amerikanska jordbrukare fått marknaden att surna till. Men under helgen kom åter mer positiva indikationer.

"De två länderna har fortsatt att hålla konstruktiva samtal. Det har hjälpt sentimentet men marknaderna förblir fortfarande inte övertygade", sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Reuters.

Såväl Kina som USA beskrev förra veckans handelssamtal på lägre nivå som att de går framåt. USA:s handelsrepresentant kallade samtalen "produktiva" medan Kinas handelsdepartementes beskrivning var "konstruktiva".

Förberedelserna inför ett högnivåmöte i oktober fortsätter.

Vita husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow sade att den senaste tidens utveckling skapat en "positiv atmosfär" runt det tidigare dödläget. Enligt Bloomberg News källor var det också på amerikansk begäran som det kinesiska besöket ibland annat Montana ställdes in.

Donald Trump sade på fredagen att USA gör stora framsteg med Kina, men att han inte är intresserad av att "partiellt avtal" baserat på att landet ökar köpen av amerikanska jordbruksprodukter.

USA-räntorna sjönk i den avslutande handeln på fredagen, med den tioåriga statsobligationen 6 punkter ned till 1,68 procent.

I USA ska Fed-chefen i New York, John Williams, tala på måndagen. Fed i New York är de som haft ansvaret för att agera för att få ned de kortaste marknadsräntorna i USA, som stigit på grund av tillfällig likviditetsbrist.

Flera aktörer har varit kritiska mot Fed New York som de anser borde förutsett detta och agerat tidigare. John Williams försvarade i Financial Times sitt och Lorie Logans, vicechef i marknadsgruppen, agerande.

"Lorie och hennes team kom snabbt fram med en analys och strategi. Vi gjorde saker snabbt och beslutsamt, och det fungerade… Det var en allvarlig störning. Marknaden såg inte denna inverkan komma. På kort tid har vi gått tillbaka till att marknaderna fungerar väl", sade John Williams till tidningen.

Fokus på måndagen ligger på preliminära EMU-PMI, som väntas visa en liten uppgång för industrin men liten nedgång för tjänstesektorn. Euron har stärkts något mot dollar och yen på morgonen.

Klockan 15 talar ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentet, vilket blir hans sista utfrågning.

Att ECB-rådet var kluvet i beslutet att sänka räntan och sjösätta mer QE-stimulans har varit uppenbart efter mötet.

I helgen talade Sloveniens centralbankschef Bostsjan Vasle om att ECB troligen kommer att behöva göra mer framöver eftersom de globala förhållandena är så komplicerade.

Nederländernas centralbankschef Klaas Knot har samtidigt försvarat sitt beslut att offentligt kritisera QE-beslutet direkt efter mötet.

"Det fanns en bred konsensus om att det är bättre att vara transparent om detta än att låta det utvecklas till anonyma hörsägen i pressen. Erfarenheten visar att sådana meningsskiljaktigheter aldrig stannar bakom lyckta dörrar", sade han till tidningen Telegraaf enligt Bloomberg News.

Även Österrikes centralbankschef Robert Holzmann har varit öppet kritisk och antytt att QE-beslutet kan återkallas.

Pundet har stärkts marginellt på måndagen. I Brighton har Labour partikonferens, där brexitfrågan överskuggar. Labour-ledaren Jeremy Corbyn

Mail on Sunday rapporterade att Helena Morrissey, chef för privata investeringar på Legal & General Investment Management och brexitförespråkare, har intervjuats som tänkbar ersättare till BOE-chefen Mark Carney. Även Gerard Lyons, rådgivare till Boris Johnson, ska ha intervjuats.

              måndag kl 6.30 (fredag kl 16.15)
              =================================
USD/SEK    9:7013  (9:7184)  EUR/USD    1:1021  (1:1012)
EUR/SEK   10:6919 (10:7023)  USD/JPY    107:72  (108:00)
Jp obl 2    -0,31   (-0,31)  Jp obl 10   -0,22   (-0,22)
Ty obl 2    -0,73   (-0,73)  Ty obl 10   -0,53   (-0,52)
US obl 2     1,68    (1,74)  US obl 10    1,72    (1,77)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -