MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (OMS) (Direkt)

2019-09-23 06:00

(sändes första gången 20/9)

MÅNDAG DEN 23 SEPTEMBER

=======================

- EMU: PMI (prel) september kl 10.00

Det kombinerade PMI har stabiliserats efter en tids nedgång, och steg till 51,9 i augusti från 51,5 i juli.

Det är framförallt tjänstesektorn om drar, medan industrisektorn gått svagare. Inte minst den tyska industrin har varit i fokus, där PMI steg svagt i augusti till 43,5.

Det har funnits en oro för att den svaga sektorn även ska dra ned tjänstesektorn i Tyskland, vilket fått en del bedömare att sänka sina prognoser för den tyska ekonomin i år.

Den senaste tiden har det kommit lite mer försonliga signaler i handelskonflikten Kina/USA och tyska industri-PMI väntas nu ha stigit till 44,4. Kombinerade EMU-PMI väntas ha sjunkit något till 51,2, vilket skulle peka mot en fortsatt svag BNP-tillväxt tredje kvartalet.

TISDAG DEN 24 SEPTEMBER

=======================

- Riksbanken: Stefan Ingves och Per Jansson utfrågas i finansutskottet om den aktuella penningpolitiken kl 9.30

Riksbanken har fortsatt signalera att de avser att höja räntan vid årsskiftet, men det kommer alltfler tecken på en inbromsande global konjunktur och vikande svensk arbetsmarknad. Det finns också en splittring inom Riksbanken om vägen framåt.

Flera centralbanker internationellt har samtidigt börjat peka mot finanspolitiken som första försvarslinje vid en brantare nedgång, vilket kan bli en fråga i detta forum.

- Tyskland: IFO-index september kl 10.00

Den tyska industrin är känslig för den internationella inbromsningen och IFO-index har sjunkit sex månader i rad, bland annat i spåren av de ökade handelskonflikterna. Nu väntas en svag uppgång till 94,4 från 94,3.

- USA: hushållens konfidensindikator september kl 16.00

Medan företagens sentiment fått sig en törn har förtroendet hos hushållen hållits väl uppe i USA under året, vilket också avspeglats i detaljhandeln. Federal Reserve noterade också senast att hushållens konsumtion ökat i stark takt. Nu väntas däremot en liten nedgång till 133 från 135,1.

TORSDAG DEN 26 SEPTEMBER

========================

- KI: konjunkturbarometer september kl 9.00

Stämningsläget i den svenska ekonomin har sjunkit på sistone, med KI:s sammanfattande barometerindikator på den lägsta nivån på sex år. Analytiker i Infront Datas enkät räknar nu med en svag uppgång i augusti, och att barometerindikatorn stiger till 95,1 från 94,9.

Stämningsläget i industrin har formligen störtdykt det senaste året, från rekordhöga noteringar till det svagaste läget på drygt fyra år. Nu väntas en svag uppgång till 95,0 från 94,8. Hushållsförtroendet, CCI, har dalat under lång tid, men återhämtade sig sedan något under sommaren, för att åter sjunka förra månaden. Det är framför allt kring utsikterna för den svenska ekonomin som hushållen är pessimistiska. Nu väntas CCI ligga stilla på 94,0.

Med tanke på den snabba försämring som skett på arbetsmarknaden enligt SCB:s AKU-statistik, och den osäkerhet som råder kring detta, kommer även företagens anställningsplaner att vara högintressanta.

- SCB: hushållsutlåning augusti kl 9.30

Ökningstakten i utlåningen till hushållen har successivt växlat ned på senare år, till 4,9% de senaste månaderna. För att hitta en lika låg ökningstakt får man gå tillbaka till sommaren 2013. I augusti väntas utlåningen också ha ökat 4,9%.

FREDAG DEN 27 SEPTEMBER

=======================

- SCB: detaljhandel augusti kl 9.30

Har varit stark under sommaren, med en ökning med goda 4,3% y/y i juli, med riktigt stark utveckling för sällanköpshandeln. I augusti räknar analytiker en lite lugnare utveckling, +2,7% y/y totalt, där bland annat det varma vädret hämmat sällanköpshandeln.

- EMU: barometerindikator september kl 11.00

Liksom för PMI har denna sentimentsindikator visat på en utplaning på lägre nivå, men nu väntas en ny nedgång till 102,3 från 103,1. Såväl tjänste- som industrisektorn väntas dämpas.

ECB har sänkt sin BNP-prognos till 1,1 procent i år för euroområdet, vilket tillsammans med fortsatt låg inflation fått dem att agera med sänkt ränta och återstartat QE-program.

- USA: privatkonsumtion och inflation (PCE) augusti kl 14.30

Konsumtionen väntas ha ökat med 0,3% under månaden. Fokus här brukar ligga på inflationen, och då särskilt kärninflationen (core-PCE) som väntas ha stigit från 1,6% till 1,8%, närmare Feds mål.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -