DRAGHI
FORTSATT REDO JUSTERA ALLA INSTRUMENT VID BEHOV (Direkt)

2019-09-23 15:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Momentum i den ekonomiska tillväxten har dämpats markant, och mer än tidigare väntat. Detta beror främst på svagheten i internationell handel i en miljö med ihållande osäkerhet relaterad till protektionistisk politik och geopolitiska faktorer.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen.

Utfrågningen är hans sista innan han slutar som ECB-chef den 31 oktober.

"Dessa faktorer väger allt mer på det ekonomiska sentimentet och särskilt på tillverkningssektorn som är mer handelsorienterad och exponerad mot influenser från utlandet", sade ECB-chefen.

Mario Draghi upprepade motiveringen för sänkningen av depositräntan den 12 september och beslutet att återuppta nettoköpen av obligationer i QE-programmet med 20 miljarder euro från den 1 november.

Den framåtblickande guidningen tog också bort tidsangivelsen att räntorna inte höjs före mitten på nästa år.

ECB-chefen upprepade att ECB är redo att justera sina instrument för att se till att inflationen varaktigt rör sig mot målet, i linje med sitt åtagande av symmetri i inflationsmålet.

Han sade att aktuella data och framåtblickande indikatorer inte visar några övertygande tecken på en återhämtning för tillväxten på kort sikt och att riskbalansen mot tillväxten fortsatt lutar över mot nedsidan.

Mario Draghi noterade också att den underliggande inflationen är dämpad givet att de svagare utsikterna kan antyda det kommer att dröja innan högre löner leder till högre inflation. Inflationsförväntningarna ligger samtidigt låga nivåer.

"Även om sannolikheten för deflation är fortsatt begränsad så har marknadens förväntningar på inflationen på medellång sikt stannat på nivåer som inte är förenliga med vårt inflationsmål", sade han.

Givet att ECB-rådet för två veckor sedan ställdes inför en snabbare och mer utdragen inbromsning än tidigare väntat så var "en stark penningpolitisk respons nödvändig".

"Sammantaget, givet utsikterna och den osäkerhet vi står inför så behöver penningpolitiken förbli mycket ackommoderande under en utdragen tid… Vi fortsätter att vara redo att justera alla våra instrument om inflationsutsikterna så motiverar", sade Mario Draghi.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -