RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR SVAGT NED, EURON TAPPADE (Direkt)

2019-09-20 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk överlag svagt på fredagen, efter att ha inlett dagen svagt upp. Svenska korträntor steg dock. Kronan reagerade inte nämnvärt på fortsatt mjuka signaler från "ärkeduvan" Per Jansson.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt ned på -0,52 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen avslutade veckan stabilt på -0,22 procent.

Vice Riksbankschef Per Jansson sade till journalister efter ett tal i Malmö på fredagen att riskbilden mot Riksbankens prognoser verkligen ser dålig ut, det finns ingen stor uppsiderisk alls. Han noterade att inflationen har varit lägre än väntat och att arbetslöshetssiffrorna var verkligt dåliga, men att Riksbanken skulle byta inriktning till sänkningsbias fortfarande ligger en bit bort, rapporterade Reuters.

Jansson sade att det är lite farligt att Sverige rör sig i motsatt riktning från ECB och Fed och att "den skepsis jag hade vid septembermötena är starkare i dag".

Samtidigt sade han att huvudscenariot inte alls är en katastrof, men en större nedgång är en möjlighet som de måste ta med i beräkningen och fundera över vad de kan göra.

Tysk PPI på morgonen kom in lägre än väntat i augusti och sjönk med 0,5 procent från i juli, klart under förväntningarna på -0,2 procent, enligt Reuters prognossammanställning.

Jämfört med ett år tidigare steg PPI med 0,3 procent, mot en väntad uppgång med 0,6 procent.

Från Tyskland kom också uppgifter om ett tyskt klimatpaket, som kommer att ha en neutral påverkan på regeringens finanser. Alla intäkter från prissättning av koldioxidutsläpp kommer att återinvesteras i klimatskydd eller återföras till medborgarna i form av finanspolitiska lättnader.

Reuters rapporterade att Tyskland bland annat ska öka incitamenten för att köpa elbilar och skatten på nya bilar kommer att baseras på deras koldioxidutsläpp, bilar med höga utsläpp kommer att få höjd skatt från 2021.

Dessutom ska vägtullarna för lastbilar höjas från 2023 genom en tilläggsavgift för koldioxidutsläpp och statliga järnvägen, Deutsche Bahn, ska få ett kapitaltillskott på 1 miljard euro per år till 2030.

Klimatpaketet kommer att omfatta totalt 54 miljarder euro till och med 2023 och enligt förbundskansler Angela Merkel håller Tysklands regering fortsatt fast vid sitt mål om en balanserad budget, medan den tyske finansministern Olaf Scholz sade att klimatpaketet kommer att finansieras genom högre skatter.

På brexitfronten verkade handlare inledningsvis ta fasta på uttalanden från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker om att han "gör allt" för att få till ett avtal och pundet stärktes. Från lunchtid tappade pundet dock successivt.

Irlands utrikesminister Simon Coveney uppgav att ett brexit-avtal inte är nära, men att stämningen har förbättrats.

Irland vill ha ett avtal med Storbritannien, men kan inte skriva på ett avtal som ersätter en garanti med ett löfte. Vi vill hitta en lösning och en överenskommelse som gör att Storbritannien kan lämna EU på ett ordnat sätt, men vi kan inte bli "civila offer", sade Coveney.

EU-kommissionen skrev i ett uttalande efter mötet mellan kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier och den brittiske brexitministern Stephen Barclay att Storbritanniens skriftliga förslag i brexitsamtalen fortfarande inte räcker.

Förslagen för att ersätta nödlösningen om den irländska gränsen (backstop) måste vara genomförbara och juridiskt operationella, enligt kommissionen.

USA-räntorna visade begränsade rörelser på fredagen, med tioårsräntan stabil på 1,77 procent.

James Bullard, Fed-chef i St Louis, förklarade i ett uttalande att skälet till att han förespråkade en större räntesänkning vid FOMC-mötet tidigare i veckan var att det skulle vara en försäkring mot en sämre utveckling.

"Att sänka målet för fed funds-räntan med 50 punkter nu skulle ge en försäkring mot ytterligare nedgång i förväntad inflation och en bromsande ekonomi med förhöjda nedåtrisker", sade han och tillade att det enligt honom skulle vara en klok riskhantering att sänka räntorna aggressivt nu och sedan kunna höja dem igen om nedåtriskerna inte skulle materialiseras.

Kollegan Richard Clarida, Feds vice-chef, sade till TV-kanalen CNBC att USA:s ekonomi är i ett bra läge även om den står inför risker.

Han sade att Feds räntesänkning ger en försäkring och att Fed kommer att "ta det möte för möte", och agera på ett lämpligt sätt.

Amerikanska och kinesiska förhandlare på lägre nivå möttes i Washington på torsdagen, och samtalen ska fortsätta på fredagen. Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow sade till Fox News att "det är bättre att samtala än att inte samtala", och han tyckte sig se en "liten uppmjukning" i stämningsläget.

De båda ländernas huvudförhandlare väntas ta över förhandlingarna i oktober.

På valutamarknaden började euron successivt tappa strax före lunchtid, en försvagning som sedan tilltog under eftermiddagen. Vid svensk stängning hade euro försvagats till 1:1012 mot dollarn (från 1:1056 på torsdagen), medan dollarn samtidigt var stabil mot yenen runt 108-strecket.

Kronan blev 2 öre starkare till 10:70 mot euron och 2 öre svagare till 9:72 mot dollarn.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -