NEW YORK
STIGANDE KURSER, US STEEL MOTSTRÖMS, S&P 500 +0,4% (Direkt)

2019-09-19 16:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börserna i New York handlades uppåt i den inledande torsdagshandeln, efter att ha stängt omkring oförändrade nivåer föregående dag.

Dow Jones industriindex handlades vid 16.20 upp 0,4 procent till 27.245. Det bredare indexet S&P 500 steg även det 0,4 procent till 3.019, samtidigt ökade Nasdaq Composite 0,6 procent till 8.224.

Sektorvis steg IT 0,9 procent medan verkstad tappade beskedliga 0,1 procent.

På onsdagen rörde sig börserna tillfälligt nedåt då Federal Reserve sänkte räntan med 25 punkter, men reaktionen mattades av och S&P 500 stängde till slut oförändrat. Fed-chefen Jerome Powell sade vid en presskonferens att centralbanken inte kommer att tveka inför att göra en "sekvens" av räntesänkningar om de ekonomiska förhållandena skulle försämras.

Före öppning strömmade en mängd amerikansk statistik in.

Underskottet i den amerikanska bytesbalansen under årets andra kvartal var i linje med förväntningarna, medan antalet nyanmälda arbetslösa i USA i förra veckan var aningen lägre än analytikerna väntat sig.

Philadelphia Fed-indexet, som mäter aktiviteten i regionens tillverkningsindustri, sjönk i september till 12,0 jämfört med 16,8 i augusti - siffran var dock högre än det indextal på 11,0 som väntades av analytikerna enligt Reuters.

Tre amerikanska ståltillverkare har vinstvarnat den senaste veckan, och senast i raden var US Steel som bland annat hänvisade till en svagare europeisk marknad. US Steel föll 12,7 procent.

IT-jätten Microsoft handlades däremot upp 2,4 procent sedan bolaget höjt utdelningen och godkänt återköp av egna aktier för upp till 40 miljarder dollar. Beskeden från Microsofts styrelse kom sent på onsdagen, efter att USA-börserna stängt.

Även teleoperatören AT&T handlades uppåt. Bolaget undersöker för närvarande en avknoppning av enheten DirecTV, enligt Wall Street Journals källor. Aktien stärktes 1,1 procent.

Beyond Meat, som tillverkar växtbaserade köttprodukter och är en av årets kursvinnare, har tagits upp till bevakning av Barclays med rekommendationen övervikt. Aktien ökade 0,8 procent.

Lågprisvaruhuskedjan Costco har sänkts till underperform av Bernstein, som anser att aktiens värdering ännu är alltför hög. Bernstein ser även risker som rör bolagets framtida tillväxthastighet i USA och på andra marknader. Costco tappade 2,5 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 2 punkter till 1,78 procent.

Graf: S&P 500-index torsdagen den 19 september

Bildkälla: Infront

Emil Mattsson +46 8 51917911

Nyhetsbyrån Direkt


AT&T - I dag

{point.key}

Beyond Meat - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

United States Steel - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -