BÖRSEN
ASTRA ZENECA OCH SWEDBANK I TOPP, OMXS30 +0,6% (Direkt)

2019-09-19 17:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg lätt i handeln på torsdagen med Astra Zeneca och storbankerna som draglok. Sämre gick det för SSAB, sedan US Steel som tredje amerikansk ståltillverkare vinstvarnat denna vecka.

OECD har än en gång sänkt sin prognos för den globala ekonomin, då utsikterna anses ha blivit ännu mer osäkra.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till 1.664,6. Aktier för knappt 16 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland steg DAX-indexet lika mycket.

De globala utsikterna har blivit allt mer bräckliga och osäkra. BNP-tillväxten är dämpad och global handel minskar, konstaterar OECD i en ny rapport. Organisationen sänker sin prognos för den globala tillväxten till 2,9 procent i år, ned från den tidigare prognosen om 3,2 procents tillväxt.

Storbolagsindexet toppades av Astra Zeneca, som steg 2,6 procent utan uppenbar förklaring. Rejält upp var det även för storbankerna, som i likhet med många europeiska sektorkollegor steg 1-2 procent mot bakgrund av de senaste dagarna centralbanksåtgärder. Högst av de svenska bankerna låg Swedbank, som adderade 1,7 procent.

Även telekom hade en bra dag, med Ericsson upp 0,5 procent, Tele2 upp 1,1 procent och Telia upp 0,8 procent till 44:36 kronor, den högsta kursen på nära fyra år.

Electrolux fick hjälp av ett outperfrom-betyg från Exane BNP Paribas och steg 1,3 procent.

Svagast av storbolagen var SSAB, som handlades ned 3,4 procent. US Steel vinstvarnade på onsdagskvällen och bolaget var därmed den tredje amerikanska stålproducenten att vinstvarna på lika många dagar. Branschjätten Arcelor Mittal tappade 4,6 procent i Paris.

Utanför OMXS30 rekylerade Kinnevik upp 0,9 procent efter tre dagars nedgång. Bolaget höll kapitalmarknadsdag där stort fokus låg på onsdagens strategiska åtgärder, med en utdelning av Millicominnehavet och en innehavsminskning i tyska Zalando.

Sobi var flitigt omsatt och lyfte 2,7 procent. SEB Equities har höjt sin rekommendation för aktien till köp.

I samma riktning gick Garo, tecknat ett ramavtal med Vattenfall avseende leverans av smarta laddboxar. Aktien lyfte nästan 10 procent.

Saltx Technology, som utvecklar teknik för energilagring, stack iväg uppåt med drygt 53 procent under intensiv handel efter att ha berättat om "mycket lovande resultat" för bolagets pilotanläggning i Berlin.

Chromogenics, som säljer glas med kontrollerbart värme- och ljusinsläpp, vinstvarnade för helåret 2019 föll därefter drygt 30 procent.

Sportboksleverantören Kambi har tecknat ett avtal med det amerikanska spelbolaget Jack Entertainment som innebär att Kambis sportbok kommer att introduceras på Jacks kasinon i delstaten Ohio. Aktien steg initialt rejält, men backade sedan successivt och stängde i stort sett oförändrat för dagen.

Köp Lindab och sälj Kindred, var två av rekommendationerna i den senaste utgåvan av Affärsvärlden. Den förstnämnda aktien lyfte 2 procent medan den sistnämna backade 2,7 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 19 september

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

United States Steel - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

ChromoGenics - I dag

{point.key}

Lindab International - I dag

{point.key}

Kindred Group - I dag

{point.key}

SaltX Technology Holdi... - I dag

{point.key}

Kambi Group Plc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -