WEWORK
INVESTERARE BACKAR UR FASTIGHETSAFFÄRER I LONDON - BN (Direkt)

2019-09-18 15:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Affärer gällande två fastigheter i London, i vilka Wework har stora leasingkontrakt, bland annat för det största kontorshotellet i världen, är på fallrepet, enligt Bloombergs källor.

Fastighetsinvesterare ska ha dragit sig ur planer på att köpa upp fastigheterna i takt med att problemen hopat sig i Weworks pågående börsnoteringsprocess, skriver Bloomberg News.

Wework Waterloo, beläget intill Themsen-floden med utsikt över Big Ben och London Eye, inrymmer bland annat en biograf, skejtramp, en arkadspelshall och "grottlik lobby". Byggnaden ägs för närvarande av utvecklaren Almacantar.

Singaporianska Bright Ruby uppgav sig i augusti vara berett att köpa byggnaden och en intilliggande fastighet för 850 miljoner pund, för att nu dra sig ur skrytprojektet Wework Waterloo, skriver Bloomberg.

Samtidigt rapporteras att Saudiarabien-baserade investmentbolaget Sidra Capital dragit sig ur en nära förestående fastighetsaffär på 70 Wilson Street nära Londons finanscentra, där Wework planerar att leasa större delen av byggnaden.

Samtliga bolag har avböjt att kommentera uppgifterna.

Weworks värdering har rasat sedan bolaget tvingades öppna upp sig för utomstående rådgivare i börsnoteringsprocessen och ifrågasättandet av bolaget drog igång.

Vid senaste kapitalanskaffningsrundan, där techinriktade investmentbolaget Softbank utökade sin andel med 2 miljarder dollar, slutade värderingen på 47 miljarder dollar. I slutet på förra veckan kom uppgifter om att Wework överväger att sänka den uppskattade värderingen på verksamheten till 10 miljarder dollar, enligt Reuters. Softbank ska ha uppmanat Wework att avbryta noteringen, som Wework ämnar genomföra innan årsskiftet.

Flera analytiker hävdade på onsdagen att det blir svårt att gå till börsen som planerat innan året är slut och att bankkrav om 3 miljarder dollar för att säkra fortsatta kreditfaciliteter därmed hänger löst.

Hållbarheten i Weworks affärsmodell, som går ut på att leasa eller hyra ut skrivbord till uppstartsbolag, entreprenörer och frilansare, har även den varit grundligt ifrågasatt. I huvudsak hyr bolaget kontor på långa kontrakt, lokaler som renoveras och delas upp för att sedan hyras ut på korta kontrakt. Kassaflödet som de korta hyreskontrakten genererar ska därefter finansiera Weworks räntebetalningar.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -