Vale
Vale vilseledde allmänheten kring farliga dammar (Finwire)

2019-09-18 09:25
Brasilianska gruvjätten Vale förvrängde information när man dagen efter dammkatastrofen i januari meddelade sig ha säkrat nio uppströms-dammar, skriver Reuters.

De nio dammarna uppgavs vara säkrade med anledning av den föregående dammkatastrofen 2015. Vales dåvarande vd Fabio Schvartsman uppgav i en tv-sänd presskonferens att bolaget även planerade montera ned ytterligare tio dammar de närmaste åren.

De sistnämnda påståendena har Vale upprepat på sin hemsida. Men Brasiliens gruvmyndighet ANM hävdar att de nedmonterade dammarna inte alls är av samma typ som de som brustit. Istället handlar det om mindre varianter som inte löper risk att gå sönder.

Brasilianska åklagare tittar nu närmare på Schvartsmans uttalande som en del av en större kriminell utredning kring bolagets ageranden.

Samtidigt rapporterar Wall Street Journal om att brasilianska polisen väntas tillkännage första åtalen mot Vale-anställda kanske redan denna vecka. Samma väntar även Tüv Süd, det tyska företag som gav säkerhetscertifikat för den brustna dammen. Fokus här blir om certifikatet gavs på ett bedrägligt sätt.

Dammkatastrofen i januari i år kostade minst 240 människor livet.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Vale ADR - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -