STORBRIT
RISKEN FÖR HÅRD BREXIT ÄR PÅTAGLIG - JUNCKER (Direkt)

2019-09-18 09:34

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Risken för en hård brexit är nu påtaglig. Den brittiska regeringen avser lämna EU den 31 oktober med eller utan ett avtal.

Det sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett tal i Europaparlamentet på onsdagen, under en debatt om brexit.

Han refererade till sitt möte med den brittiska premiärministern Boris Johnson i måndags.

"Jag kan inte se er i ögonen och säga att vi gjorde verkliga framsteg. Men - till skillnad från pressrapporteringens bild - var samtalen vänskapliga, konstruktiva och delvis positiva", sade Jean-Claude Juncker.

"I stort sett handlar det om ett beslut av den brittiska regeringen", fortsatte han.

Kommissionens ordförande sade att han inte var emotionellt fäst vid nödlösningen (backstop) i utträdesavtalet, men till målen som nödlösningen uppnår. Han bad Boris Johnson att förklara de alternativa arrangemangen som skulle ersätta nödlösningen, sade han.

Chefsförhandlaren Michel Barnier sade i parlamentet att britterna i måndags förklarade vad de inte tyckte om med nödlösningen. Det räcker inte. Lösningar behövs, sade han.

Den finländska europaminister Tytti Tuppurainen, som deltog i debatten som representant för EU:s ordförandeland Finland, uppmanade EU-länderna att motstå frestelsen att sluta bilaterala överenskommelser med Storbritannien inom olika sektorer.

"Storbritannien har inte lagt fram några nya förslag. I stället har den brittiska regeringen insisterat på sina röda linjer", sade hon.

"Vi står inför mer, inte mindre, osäkerhet. Förberedelserna för en avtalslös brexit måste öka", fortsatte hon.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -