RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED INFÖR FED, "ÖVERSPELAD" BUDGET (Direkt)

2019-09-18 16:49

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna sjönk medan dollarn stärkts något inför Fed Reserves besked senare på onsdagen, nu med nya prognoser.

Europaräntorna var vid svensk stängning 2-5 punkter ned medan USA-räntorna sjunkit 3-4 punkter, med den tioåriga statsobligationen ned till 1,77 procent. Börserna visade små förändringar medan oljan fortsatt sjunka.

En överväldigande majoritet av analytikerna väntar sig att Fed meddelar en räntesänkning på 25 punkter, efter en lika stor sänkning i juli. Ett fåtal bedömare spår oförändrat.

Fed funds-intervallet skulle därmed tas ned till 1,75-2,00 procent, men det skulle fortsatt mer handla om en ny "försäkringssänkning" än inledningen på en serie sänkningar.

Fed har att hantera relativt god utveckling för detaljhandel och löner, medan handelskonflikten tilltagit sedan förra mötet. Till det kan läggas den senaste attacken mot Saudiarabiens oljeproduktion, som skapat ny geopolitisk risk.

"Den intressanta aspekten för mig kommer att vara hur Powell karaktäriserar den senaste tidens styrka i data utan att låta alltför hökaktig, eftersom de vill lämna dörren öppen för fler sänkningar", sade Subadra Rajappa på Societe Generale till Reuters.

En annan brådskande fråga för Fed att hantera är den turbulens som uppstått på penningmarknaden i USA, där overnighträntan tillfälligt steg upp mot 10 procent och den "effektiva" Fed funds letat sig över målintervallet.

Detta fick Federal Reserve i New York att agera med en kapitalinjektion om 53 miljarder dollar på tisdagen och 75 miljarder dollar på onsdagen.

Bedömare konstaterar att en kombination av flera faktorer kan ha bidragit till uppgången i korträntorna. Omfattande emissioner av växlar som skulle betalas, stora företagsskatteinbetalningar som hade förfall och den senaste tidens betydande emissioner av företagsobligationer har tillsammans bidragit till likviditetsbrist på marknaden.

Ökad upplåning efter det höjda skuldtaket kan göra att problemet dröjer kvar och en del tror att Fed skulle kunna öka balansräkningen igen av marknadsvårdande skäl.

"Det skulle inte vara en återgång till QE eller ens QE-light. Det skulle bara vara en återgång till dynamiken före 2007. Men det skulle mekaniskt öka efterfrågan på statsobligationer och därmed kunna ha en inverkan på marknaden", noterade Evercore enligt Bloomberg News.

Andra tänkbara åtgärder är återkommande repooperationer, en stående repofacilitet, eller en sänkning av räntan på överskottsreserver.

Pundet har tappat något mot dollarn, en rörelse som tilltog efter ett KPI-utfall under prognos för augusti.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnade för ökad risk för en hård brexit, och marknaden inväntar närmast Högsta domstolens besked om lagligheten i Boris Johnsons parlamentsajournering.

Svenska räntor sjönk 1-4 punkter, medan kronan är oförändrad på 9:69 mot dollarn men tappat 2 öre till 10:72 mot euron.

Regeringen presenterade höstbudgeten på onsdagen, den första under januariavtalet, och prognoserna var desamma som i Harpsund i augusti. BNP väntas öka med 1,4 procent i år och 1,4 procent nästa år, medan arbetslösheten stiger svagt från 6,3 till 6,4 procent nästa år. Den offentliga sektorns finansiella sparande väntas minska från +0,4 procent av BNP i år till +0,3 procent nästa år.

Regeringen konstaterar att efter några år med hög tillväxt sker nu en konjunkturavmattning i världsekonomin och i Sverige, och flera av de risker som regeringen lyft fram har ökat, som handelskonflikten USA/Kina och brexit.

De flesta förslagen är som brukligt förannonserade. Några större satsningar är ökade arbetsmarknadspolitiska åtgärder, sänkt skatt för pensionärer och slopad värnskatt (som på lång sikt väntas finansiera sig självt). Till det kan läggas tidigare aviserade anslagshöjningar finns för bland annat kommunerna, försvaret och polisen.

Totalt uppgår reformerna till cirka 30 miljarder kronor, varav cirka 5 miljarder kronor är finansierade.

Flera bedömare framhöll att prognoserna i viss mån redan kan vara överspelade givet utvecklingen sedan i augusti, med bland annat BNP-revidering och nya (svaga) jobbdata.

Finansminister Magdalena Andersson framhöll att det finns utrymmet att agera om det läget skulle förvärras.

Swedbank skrev att försämringen på arbetsmarknaden kommer att påverka de offentliga finanserna negativt, och ser såväl prognosen för BNP-tillväxten som för den offentliga skulden nästa år som alltför optimistiska.

De anser också att nettoreformerna på 0,5 procent av BNP är för lite.

"Givet att ekonomin nu tycks bromsa in så argumenterar vi för en expansiv finanspolitik, särskilt om nedgången blir snabbare eller större än förutsett. Mellan raderna säger regeringen att den kan göra mer om konjunkturen avtar. Vi anser att regeringen bör använda det finansiella utrymmet, som vi ser som större än de tror, för att stötta ekonomin på lång sikt", skrev Swedbank.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -