ANDERSSON
BUDGETEN SKA "BYGGA SAMHÄLLET STARKARE" (Direkt)

2019-09-18 09:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Alla som kan jobba ska jobba, det är det som är grunden till vårt välfärdssystem.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på onsdagen i samband med att höstbudgeten blivit offentliggjord.

"Det här en budget som ska bygga vårt samhälle starkare", sade hon och kallade samarbetet med Centerpartiet och Liberalerna "bra och konstruktivt".

En nyhet i budgeten som inte presenterats under de senaste veckorna "förhandsbesked" inför budgeten är att kommunsektorn får 5 miljarder kronor extra i generella statsbidrag under 2020. Ytterligare 580 miljoner kronor går i år till kommuner som tagit emot många asylsökande. Mindre kommuner som tagit emot många flyktingar får dessutom 85 miljoner kronor att dela på. Sammantaget får kommunerna cirka 8 miljarder kronor extra under 2020, enligt finansministern.

Hon tog upp att en Välfärdskommission ska undersöka hur arbetet inom välfärden kan bedrivas på ett mer effektivt sätt, ett förslag som regeringen flaggade för under Almedalsveckan i somras.

Finansministern nämnde tidigare kända risker mot svensk ekonomi, som handelskriget mellan USA och Kina, brexit, politisk osäkerhet på vissa håll i Europa, den ekonomiska utvecklingen i Kina, med mera.

Hon noterade att risken för en avtalslös brexit "tyvärr fortfarande är överhängande" och tillade att de senaste dagarnas konflikt i Persiska viken naturligtvis innebär en förhöjd risk där.

"I dagsläget är det osäkert vilken effekt detta kommer att få på världsekonomin", sade hon och tillade att en mindre del av oljan än tidigare kommer från denna region.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -