VEONEER
NY ORDER VIKTIG TEKNIKREFERENS - IR (Direkt)

2019-09-17 10:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilsäkerhetsföretaget Veoneer steg rejält på tisdagsmorgonen sedan bolaget säkrat ett kontrakt om att leverera världens första värmekamera till självkörande fordon på nivå 4, den näst högsta nivån.

"Det är en viktig order trots att det handlar om begränsade volymer, då den fungerar som teknikreferens och innebär något av ett genombrott för tekniken", säger Thomas Jönsson IR-chef, till Nyhetsbyrån Direkt.

Systemet använder värmekameror för att komplettera övriga sensorer och upptäcka fotgängare, djur, fordon, motorcyklar, cyklar och andra objekt.

Vad potentialen kan bli i kronor och ören är svårt att säga i dagsläget, då den framtida försäljningen av mer eller mindre självkörande fordon är svårbedömd, menar Thomas Jönsson.

"Flera biltillverkare har på olika sätt visat intresse för den här typen av lösningar. Kanske kan fler följa efter när de ser att en nu har satt ned foten", säger han.

I huvudsak handlar det om att vidareutveckla befintlig teknik - som redan finns som tillval i premiumbilar - till självkörande bilar på högre nivå. Någon teknisk revolution handlar det alltså inte om.

"Det har ingen jättestor påverkan på vår orderingång", konstaterar Thomas Jönsson.

Produktionsstart planeras till 2021, vilket innebär att bilarna då ska börja lanseras.

Veoneer handlades vid 10.30-tiden på tisdagen till cirka 179 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 5 procent för dagen.

Graf: Veoneer kursutveckling 2019

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -