SN
KRÄVS NEDVÄXLING AV LÖNEÖKNINGSTAKTEN - KASHEFI (NY) (Direkt)

2019-09-17 10:51

(Tillägg: från stycke sex)

STOCKHOLM (Direkt) Det krävs en nedväxling av löneökningstakten i kommande avtalsrörelse 2020.

Det sade Svensk Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi vid ett seminarium som Svenskt Näringsliv anordnade på tisdagen om de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen.

"Det krävs en nedväxling av löneökningstakten", sade hon.

Hon hänvisade bland annat till att såväl global som svensk tillväxt växlat ned. Svensk industri har vidare höga arbetskraftskostnader samtidigt som produktivitetstillväxten har sjunkit.

"Det ser riktigt illa ut", sade hon.

Hon påpekade att det dessutom finns ett "gigantiskt utanförskap" i Sverige, nu i slutet av en högkonjunktur, och att lönebildningen också måste handla om hur de som står utanför arbetsmarknaden ska kunna komma in.

Unionens chefekonom Katarina Lundahl replikerade att svensk industris konkurrenskraft om något stärkts sedan 2015 och att det är långt ifrån givet att löneökningstakten därmed måste växla ned.

Hon pekade på att produktivitetsutvecklingen i svensk industri växlat upp sedan 2017 samtidigt som det redan skett en nedväxling i löneökningstakten, där Sverige ligger i nivå med andra länder i lokal valuta.

Hon sade också att lägre löner än andra inte är en given väg till välstånd i Sverige.

"Det handlar också om investeringar, kompetensutveckling och att ta nya teknikkliv", sade hon och tillade att hennes bild är att svensk industri står väl rustad inför framtiden.

Susanne Spector, seniorekonom vid Nordea, sade att det viktigaste inför kommande avtalsrörelse 2020 kommer att vara konjunkturen där och då och inte strukturfrågor som hur produktiviteten har utvecklats.

"Vi har ganska goda indikationer vart vi är på väg. Vi har handelskonflikten som påverkar förtroendeindikatorer. Tyskland går mot en recession, där tjänstesektorn följer med industrin. I Sverige är det tvärtom, vi har länge haft en ganska svag inhemsk utveckling och nu kommer det globala på toppen av det", sade hon.

Hon sade att det som sker i Sverige går utöver en global försvagning, där en ganska lång tid av en inhemsk ekonomi som stått och stampat nu visar sig i en vikande arbetsmarknad med en stigande arbetslöshet.

"Alla indikatorer arbetsmarknaden pekar åt fel håll", sade hon och tillade att sysselsättningen sannolikt kommer att sjunka under både 2019 och 2020.

Susanne Spector sade att det är mot denna fond man måste se på kommande avtalsrörelse och hon menade att lönebildningen har ett ansvar att inte förvärra konjunkturnedgången.

"I ett vikande konjunkturläge har arbetsmarknadens parter ett ansvar att inte elda på den genom att växla upp löneökningstakten", sade hon.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -