RÄNTOR/VALUTOR
NY AKU-CHOCK STÄLLER RB-PROTOKOLL I SKUGGAN (Direkt)

2019-09-17 10:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den svenska kronan försvagas markant, och svenska obligationsräntor sjunker något, efter arbetslöshetsstatistik från SCB som var så dålig att den till och med ställde det hett emotsedda protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte, den 4 september, i skuggan.

Efter några riktiga kallduschar under sommaren, som visat snabbt stigande arbetslöshet och vikande sysselsättning, hade en i stort sett enhällig analytikerkår räknat med en rekyl i SCB:s augustidata. Även om det råder enighet om att det sker en försvagning på den svenska arbetsmarknaden så hade inte ens de mest uttalade konjunkturpessimisterna trott att försämringen skulle ha gått så snabbt som de senaste månadernas AKU-utfall hade visat.

Enligt Infront datas konsensusprognos räknade ekonomer med att den säsongsjusterade arbetslösheten skulle ha sjunkit tillbaka till 6,8 procent i augusti, från oväntat höga 7,1 procent i juli, men utfallet visade i stället en uppgång till 7,4 procent (från nu uppreviderade 7,2 procent i juli).

Samtidigt uteblev den av många väntade rekylen i sysselsättningen, statistiken visade att sysselsättningen sjönk med 36.000 personer jämfört med augusti. Det är visserligen ingen statistiskt säkerställd förändring, men SCB noterar att det var fjärde månaden i rad som antalet sysselsatta inte stiger. Och nu minskar också antalet fast anställda.

SEB-ekonomen Marcus Widén noterar i ett kundbrev att arbetsmarknaden i augusti fortsatte sin färd mot allt mer mörka utsikter, och att ungdomssysselsättningen (15-24 år) nu ligger på sin svagaste nivå sedan 2009.

"Dagens siffror tyder på att det är mer svaghet bakom dessa siffror än bara osäkra sommarmånader", skriver han.

Nordea-ekonomen Susanne Spector noterar för sin del att sysselsättningstrenden har varit dyster under 2019, och "dagens acceleration antyder att även vår dystra prognos kan vara för optimistisk".

Hon tillägger att statistiken bekräftar att arbetsmarknaden har gått in i en markant svagare fas och att Riksbanken kommer att behöva revidera sin bedömning om en "stark arbetsmarknad inom kort".

"Dagens statistik förstärker också vår bedömning om att löneökningstakten inte kommer att ta fart inom någon nära framtid, vilket sätter ytterligare tryck på Riksbanken att överge sina höjningsplaner till förmån för en räntesänkning redan i december", skriver Susanne Spector.

Med utgångspunkt att arbetslöshetsstatistiken ger en korrekt bild om hur snabbt den svenska arbetsmarknaden försvagas framstår Riksbanksledamöternas kommentarer i protokollet från det penningpolitiska mötet, den 4 september, som tämligen föråldrade. Enligt den nya prognosen väntades visserligen den säsongsjusterade arbetslösheten stiga under tredje kvartalet, men bara till 6,8 procent, från 6,4 procent under andra kvartalet. Och efter 7,2 procent i juli och 7,4 procent i augusti står det tämligen klart att den prognosen behöver justeras, även om det kommer en återhämtning i septemberstatistiken.

Protokollet visade i alla fall att ledamöterna hade noterat den ökade oron i världsekonomin, och att räntan behövde höjas i en långsammare takt framöver än vad som var bedömningen i juli. Flera ledamöter hävdade dock samtidigt att det mer gynnsamma läget i Sverige jämfört med omvärlden ger Riksbanken ett "något större utrymme än tidigare att avvika från omvärldens penningpolitik".

Vice Riksbankschefen Per Jansson reserverade sig inte, men påpekade ändå att han har svårt för antagandet om att räntan kan höjas runt årsskiftet.

"Förslaget i rapportutkastet att ganska rejält sänka reporäntebanan uppfattar jag i det här läget som rätt sak att göra. Men på kort sikt, där räntebanan i stort sett är oförändrad, är utgångspunkten alltjämt att ytterligare en räntehöjning ska kunna genomföras, mot slutet av året eller i början av nästa år. Det antagandet har jag betydligt svårare för", sade Per Jansson.

SEB-ekonomerna Lina Fransson och Olle Holmgren tycker att det är svårt att få en tydlig bild av hur direktionen tänker, men noterar att flertalet ledamöter påpekar att det inte har något värde i sig att föra reporäntan tillbaka till noll.

"Enligt vår bedömning stöder protokollet vår bedömning om att direktionen är långt ifrån att följa ECB, och att ribban för ett skifte till en lättnads-bias är hög. Samtidigt antyder direktionen att den kan senarelägga räntehöjningen ytterligare om inflationen överraskar på nedsidan. Protokollet var på marginalen mer duvaktigt än väntat och visar att direktionen blir mer splittrad", skriver Fransson/Holmgren.

Statspappersräntor i övriga Europa noterar överlag mer blygsamma, blandade rörelser, efter att ha sjunkit något efter svensk stängning på måndagen. I Italien stiger dock räntorna med närmare 5 punkter i längre löptider på tisdagsförmiddagen.

Amerikanska statspappersräntor fortsätter däremot något nedåt även i tisdagens Europahandel, efter att ha sjunkit något även efter svensk stängning på måndagen.

Klockan 11.00 publiceras ZEW-index för september och klockan 15.15 kommer USA-statistik över industriproduktionen i augusti, följt av NAHB-index för september klockan 16.00

              tisdag kl 10.45 (måndag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:7019   (9:6898)   Statsobl 2y  -0,64  (-0,61)
EUR/SEK   10:6865  (10:6660)   Statsobl 10y -0,18  (-0,14)
EUR/USD    1:1015   (1:1007)   Ty obl 10    -0,50  (-0,48)
US obl 10    1,82     (1,87) 

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -