NEW YORK
OLJERELATERAT AGERADE MOTVIKT, S&P 500 -0,3% (OMS) (Direkt)

2019-09-17 06:35

(Omsändning: publicerades första gången på måndagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande börserna i New York handlades ned under måndagen, medan oljepriserna rusade, sedan helgens attacker på saudiska oljeprocessanläggningar slagit ut en stor andel av produktionskapaciteten.

Dow Jones industriindex stängde ned 0,5 procent till 27.077. Det bredare indexet S&P 500 sjönk 0,3 procent till 2.998, samtidigt som Nasdaq Composite backade 0,3 procent till 8.154.

Det saudiska oljebolaget Saudi Aramco sägs stå inför veckor eller månader innan en majoritet av produktionsvolymen vid Abaqaiq, som utsattes för attacken, är återställd. Det uppgav källor som Bloomberg News talat med, vilket är en mycket dystrare prognos än vad som tidigare kommunicerats.

"Helgens attacker på saudiska oljefaciliteter är ett klart bakslag för det globala geopolitiska landskapet. Förutom hjälpen till oljeexporterande bolag, är den huvudsakliga effekten av förhöjda risker negativ för aktier på kort sikt", sade Taimur Baig, chefsekonom vid DBS Bank.

Sektorsvis var det energisektorn som dominerade och avancerade 3,3 procent medan drivmedelsberoende sektorer var ned. Bland flygbolagen tappade Jetblue och United drygt 3 procent samtidigt som American Airlines backade cirka 7,3 procent.

Bland oljebolagen presterade namn där en stor andel av aktiestocken var blankad bäst.

"Stor osäkerhet för naturligt med sig att aktörer täcker sina korta positioner", skrev analyshuset Citi i ett kundbrev.

General Motors handlades ned 4,3 procent, sedan bolaget drabbats av en omfattande strejk. Adam Jones, analytiker vid Morgan Stanley, menar att kursdippen är ett "utmärkt" köpläge. Han påpekar att situationen är fluktuerande, men att en strejk under en vecka i stort kan pareras genom effektiv lageradministration.

Även flygplanstillverkaren Boeing handlades lägre, mot bakgrund av att Förenade Arabemiratens luftfartsmyndighet uttryckt tvivel på att Boeings olycksdrabbade modell 737 Max kan sättas i trafik igen före årsskiftet.

Nättaxitjänsterna Uber och Lyft trotsade båda den negativa stämningen och handlades upp. Aktierna har höjts till köp av HSBC, som anser att de många regeringsärenden som berör bolagen vid det här laget redan är inprisade i kurserna. Bolagen steg båda 3,7 procent.

Bioteknikbolaget Alder Biopharmaceuticals rusade efter att det danska läkemedelsbolaget Lundbeck lagt ett bud om 18 dollar per aktie, en budpremie på cirka 80 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen sjönk 5 punkter till 1,85 procent.

Graf: S&P 500-index måndagen den 16 september

Bildkälla: Infront

Gösta Lycke +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Boeing - I dag

{point.key}

H. Lundbeck B - I dag

{point.key}

Morgan Stanley - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -