KINNEVIK
VILL HA JÄMNARE FÖRDELNING OLIKA TILLVÄXTKATEGORIER (Direkt)

2019-09-17 10:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinnevik vill inte svara på om investmentbolaget hade sålt aktier i Zalando för nästan 6 miljarder kronor om försäljningen av en post i Millicom för nästan lika mycket hade gått i lås i början av sommaren.

"Det är ett hypotetiskt resonemang, det kan jag inte svara på", säger Kinneviks informations- och ir-chef Torun Litzén till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen efter att det på måndagskvällen blivit känt att Kinnevik sålt nästan 17 procent av sitt innehav i e-handlaren och därmed minskat sin ägarandel från 31 till strax under 26 procent.

Efter den inställda försäljningen av Millicom-aktierna i juni har Kinneviks långsiktiga engagemang i teleoperatören omgärdats av frågetecken.

Budskapet från Kinnevik har i grova drag varit att Millicom är fokuserat på geografiska marknader som investmentbolaget inte vill fokusera på.

Vd Georgi Ganev har lovat att återkomma när Kinnevik har valt ett av "många alternativ" för aktierna i Millicom. Torun Litzén återupprepar detta och säger att måndagens affär inte påverkar Kinneviks syn på Millicom.

Precis som när Millicom-affären var på tapeten antyder Kinnevik i sin kommunikation nu att de frigjorda resurserna ska användas till investeringar i nya, onoterade bolag.

Hur kan ni vara säkra på att dessa nya investeringar kommer att ge bättre avkastning än vad Zalando kommer att göra?

"Det finns inga garantier för att de kommer att ge bättre avkastning. Men vi vill gärna ha en lite jämnare fördelning mellan högre tillväxt, tillväxtbolag som Zalando och mer mogna bolag. Och nu tar lite pengar från Zalando, som visserligen är ett tillväxtbolag men i en lite mognare fas, och sätter dessa i lite yngre bolag", säger Torun Litzén till Direkt.

Hon säger att Kinnevik är nöjt med priset i placingen (som gjordes till en rabatt om 6,5 procent i förhållande till måndagens stängningskurs) och att Kinnevik inte har några planer på försäljning av ytterligare Zalando-aktier.

Martin Hävner +46 8 5191 7919

Nyhetsbyrån Direkt


Kinnevik B - I dag

{point.key}

Millicom Int. Cellular... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -