BÖRSEN
TERMINER INDIKERAR MINDRE NEDGÅNG VID ÖPPNING (Direkt)

2019-09-17 08:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stod på tisdagsmorgonen inför en öppning nedåt, sedan måndagens nedgångar på Wall Street följts av en negativ utveckling i framför allt Kina på tisdagen.

På råvarumarknaden backade Brentoljan något från måndagskvällens högsta toppar, men var fortfarande omkring 15 procent högre än före drönarattacken mot de saudiska anläggningarna.

Vid 8.30-tiden var terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index ned 0,2 procent respektive i stort sett oförändrad. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,3 procent, medan de amerikanska börsterminerna var 0,1-0,3 procent lägre för dagen.

De amerikanska börserna reagerade med fattning på oljeprisuppgången, med nedgångar på 0,3-0,5 procent för de stora börsindexen. Som väntat gynnades energibolag, medan drivmedelsberoende flygbolag tappade mark.

I Asien var börserna i Tokyo och Seoul i stort sett oförändrade, medan de kinesiska indexen förlorade 1,5-2 procent. USA:s president Donald Trump avslöjade på måndagen att USA och Japan nått ett initialt handelsavtal, som inte kommer att kräva kongressens godkännande.

På nordisk hemmaplan har Swedbank svarat på frågor från tillsynsmyndigheterna i Sverige och Estland och medger både historiska och nuvarande brister kring penningtvättskontrollen.

Husqvarna, som håller kapitalmarknadsdag, har satt tre finansiella mål för "nästa fas", från och med 2020. Bland annat ska bolaget nu växa 2 procentenheter mer än marknaden, jämfört med tidigare 1-2 procentenheter. Mål för rörelsemarginal och rörelsekapital i förhållande till nettoomsättning var i stort sett i linje med tidigare målsättningar.

Kinnevik fick in cirka 5,9 miljarder kronor i den försäljning av aktier i e-handelsjätten Zalando som investmentbolaget aviserade efter börsstängning på måndagen. Kursen blev cirka 42:50 euro/aktie. Kinneviks innehav i Zalando motsvarar efter transaktionen 25,8 procent av kapitalet i Zalando.

Bildanalysbolaget Cellavision köper franska RAL Diagnostics för 268 miljoner kronor. Det köpta bolaget omsatte cirka 87 miljoner kronor med en ebitda-marginal på omkring 15 procent under 2018.

Bland dagens rekommendationsändringar märks att Berenberg höjer rekommendationen för Tele2 till köp (behåll) med ny riktkurs 157 kronor (115). Banken höjer också Telia, men till behåll (sälj) med riktkurs 42 kronor (37:30).

Pareto höjer sin rekommendation för Cellavision till behåll (sälj). Ny riktkurs blir 293 kronor (254).

På makrofronten väntar bland annat tyska ZEW-index klockan 10 samt amerikansk industriproduktion för augusti klockan 15.15.Zalando SE - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Tele2 A - I dag

{point.key}

CellaVision - I dag

{point.key}

Husqvarna B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -